FESTIVAL DJEČJE KNJIGE U PULI

11. MONTE LIBRIĆ Najprodavanije knjige Festivala su Mrljek i Prljek, Smogovci i Gregov Dnevnik

 Irena Radola Dragaš / Facebook / Monte Librić
 

PULA - Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić završeno je u ponedjeljak u Puli dodjelom nagrada za najbolju izradu i fotografiju papirnate Bake Librić.

Naime, s obzirom na ovogodišnju festivalsku temu "Animiraj me!", koja je promišljala medij animacije unutar književnog svijeta za djecu, pokrenuta je posebna priča s umjetnikom Markom Zubakom koji hrvatsku umjetničku scenu zadužuje baveći se papertoy formom - igračkama od papira.

"Za Monte Librić je prema stvarnom i popularnom festivalskom liku oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić, a mi kao organizatori Monte Librića pozvali smo sve zainteresirane da preuzmu nacrt za izradu papirnate igračke, istu fotografiraju i podijele putem društvenih mreža te na taj način sudjeluju u nagradnoj igri kada tri najbolje fotografije osvajaju knjige o izradi papertoysa", istaknula je direktorica festivala Slavica Ćurković.

Dodala je kako su u igru bile uključene i pulske osnovne škole, odnosno učenici četvrtih razreda. Akcija je izazvala velik interes pa je više od osamdeset fotografija Bake Librić stiglo iz mnogih krajeva Hrvatske i svijeta, a učenici su u prostoru Festivala izložili oko pet stotina unikatnih Baka Librić.

Tri najbolje fotografije koje su ponijele nagradu, odnosno knjigu o izradi papertoysa, potpisuju Majda Moličnik iz Slovenije za fotografiju "Bake Librić u jami Baredine", Dragana Andrijić iz Pule za fotografiju "Bake Librić u pulskom Amfiteatru" te Ivor Hrast s Krka za fotografiju "Bake Librić na Krku".

U sedam festivalskih dana u pulskoj Zajednici Talijana održano je više od šezdeset programa, raznih radionica, kazališnih predstava, animiranih filmova i promocija knjiga, a svoja najnovija izdanja predstavili su Svjetlan Junaković, Ivana Guljašević, Bruno Kuman, David Homel, Manuel Šumberac, Vanda Čižmek, Silvija Šesto, Nada Zidar-Bogadi, Nives Madunić Barišić, Robert Frank i talijanski autori Susanna Mattiangeli i Andrea Valente.

Na festivalu je bilo izloženo gotovo tri tisuće hrvatskih, talijanskih i engleskih naslova za djecu. Najprodavanije knjige Festivala su edukativne slikovnice "Mrljek i Prljek" autorice Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec u nakladi Evenio, "Smogovci" Hrvoja Hitreca u izdanju Školske knjige te "Gregov Dnevnik - Nezgoda za nezgodom" Jeffa Kinneyja u izdanju Mozaik knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:46