TEATAR ULYSSES

‘Odisej’ G. Stefanovskog i Nušićev ‘Pokojnik’ okosnice su programa

Dvanaesta sezona kazališta na Brijunima tematizira povratak kući i obitelji

Povratak kući, odnosno značaj doma i povratka obitelji tematska su poveznica dva premijerna naslova koja će, uz reprizne naslove, biti okosnica ovogodišnje 12. sezone Kazališta Ulysses na Brijunima. Prvi od njih je “Odisej” Gorana Stefanovskog, a drugi “Pokojnik” srpskog komediografa i satiričara Branislava Nušića.

Gdje je srce

Redatelj “Odiseja” je Aleksandar Popovski, a premijera je zakazana za 20. srpnja. U tekstu o predstavi Stefanovski i Popovski ističu: “Egzil može biti i duhovan i geografski i politički. Čovjek može biti u egzilu i kod kuće. Nije svaka kuća - dom, a nije ni svaka ideja doma autentična. Kažu da je dom tamo gdje je srce, ali što ako ne znamo točno gdje je srce?

“Pokojnika” će, pak, režirati Lenka Udovički, a premijera je na rasporedu 2. kolovoza. Riječ je o Nušićevom posljednjem, po mnogima i najboljem djelu o čovjeku zabunom proglašen mrtvim, a koji se, nakon nekoliko godina izbivanja, vraća u svoj grad.

Izložba Lessinga

Sezona Kazališta Ulysses na Brijunima bit će otvorena 15. srpnja izložbom fotografija “Europa između dokumenata i fikcije”, prizorima poslijeratne Europe snimljene objektivom jednog od najpoznatijih austrijskih fotografa Ericha Lessinga, člana proslavljene agencije Magnum. Izložbo kojom se obuhvaćaju fotografije nastale nakon 1950. godine održava se pod pokroviteljstvom Zaklade Erste.

Isti dan bit će održan koncert Rade Šerbedžije, Miroslava Tadića, Vlatka Stefanovskog, uz braću Teofiloviće kao specijalne goste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 03:37