ZKM

ZAGREBAČKA PREMIJERA PREDSTAVE LENKE UDOVIČKI Euripidove 'Bakhe' na moderan način: priča o životima 12 žena u kapitalizmu

 Goran Šebelić / CROPIX

Zagrebačka premijera Euripidovih “Bakhi”, u režiji Lenke Udovički, održat će se u petak u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava koja je prvi put izvedena u srpnju prošle godine na Malom Brijunu, sad postaje dio redovitog repertoara ZKM-a.

Ansambl predstave čini 12 žena, koje se nalaze na grupnoj psihoterapiji. Svaka od njih ima svoj problem, ali i stvari za kojima čezne, a ništa od toga ne smije pokazati jer je u današnjem svijetu ženi nedopustivo da pokaže kako je slaba ili da izgubi kontrolu. Ovo novo čitanje Euripida govori upravo o tome da potiskivanje samih sebe i svojih nagona ne može dovesti ni do čega drugoga nego eksplozije koja će odvesti do destrukcije.

Posebnost predstave je što je podjela isključivo ženska. U vrijeme kad je Euripid napisao ovu dramu, sve uloge su igrali muškarci, no zanimljivo je kako je upravo Euripid bio prvi koji se iznimno fokusirao na ženske likove i njihovu psihološku analizu.

Postmodernizam

- Bakhe’ su gotovo postmodernistički komad, to je njegovo posljednje djelo i u njemu je bio možda i najradikalniji. Pentejevski svijet, u kojem danas izrazito živimo, usmjeren je ka ekstremnoj kontroli putem vlasti, vojske, osvajanja teritorija, moći... Sve to odgovara kapitalizmu koji promovira da svi moramo savršeno funkcionirati, proizvoditi, trošiti, a nekakav prostor za naše emocije, kao dijela naše prirode, u kojima se penjemo i padamo, u kojima osjećamo, sve je suženiji. Mi živimo u svijetu koji opet naginje konzervativizmu, potiskujemo sve što je drukčije, nametnute su proklamirane ideje o tome što je muškarac, što je žena, što je familija, što su intimni odnosi... Euripid je sjajno pisao o tome da kad potiskujemo stvari koje su u nama, kada činimo nasilje nad sobom ili drugima, to se uvijek vraća na destruktivan, tragičan način - rekla je redateljica Lenka Udovički o predstavi.

Poznate glumice

U njoj igraju Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak i Lucija Barišić. Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, koreografiju Staša Zurovac, glazbu Nigel Osborne i Davor Rocco, kostimografiju i scenografiju Bjanka Adžić Ursulov, oblikovanje svjetla Andrej Hajdinjak, a oblikovanje zvuka Davor Rocco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:13