U lipnju i srpnju

Za kraj sezone u HNK Zagreb najavljene vrhunske premijere uz žestoki ritam glazbe novog vala

Nikša Kuselj, Ante Gelo, Ivica Buljan, Anica Tomić, Dubravka Vrgoč

 CROPIX
Na programu su balet "Gospođa Bovary", zatim "Predstava za žive u doba izumiranja" te veliki koncert ispred kazališta

U povodu završetka sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su intendantica HNK Dubravka Vrgoč te njezini sugovornici - ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, ravnatelj Opere Giorgio Surian te redateljica Anica Tomić, koreografkinja Valentina Turcu, glazbenik Ante Gelo i glumac Nikša Kušelj - predstavili nadolazeće događaje koje nacionalna kuća priprema za svoju vjernu publiku.

Da joj je publika vjerna, svjedoče i brojke koje je Vrgoč s ponosom istaknula. Usprkos nemilosrdnim pandemijskim uvjetima, HNK se može pohvaliti "najboljim mogućim rezultatima". Popunjenost (od 96 posto) daleko je iznad europskog prosjeka (od 46 posto), a sve su premijere bile popraćene.

Za kraj lipnja i početak srpnja Vrgoč je najavila vrhunski program koji uključuje premijeru baleta "Gospođa Bovary" (25. lipnja), predstavu "Predstava za žive u doba izumiranja" (26. lipnja) redateljice Anice Tomić te koncert ispred HNK u suradnji s Jutarnjim listom posvećen glazbi osamdesetih godina tj. zagrebačkom novom valu.

image

Ivica Buljan, Valentina Turcu, Giorgio Surian, Dubravka Vrgoč, Leonard Jakovina

CROPIX

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, koji je prisustvovao jučerašnjoj probi baletne predstave "Gospođa Bovary", rekao je da ga je izvedba ansambla "ostavila bez riječi", a i za koreografkinju Valentinu Turcu imao je samo riječi hvale. Njezin je minuciozni pristup radu opisao kao "estetizirani te inteligentni", a priznao je i da se ponovnom radu s Turcu nadao još od 2018. godine, kada je njihov zajednički rad baletu "Smrt u Veneciji" prema djelu njemačkog književnika i nobelovca Thomasa Manna osvojio nagradu magazina Dance. Uvjeren u "senzacionalni uspjeh" novog projekta, Jakovina je objasnio da je, za razliku od "muške teme" prošlog zajedničkog projekta, ovaj projekt vrlo "yin", a da se radi o potpuno drugačijoj predstavi potvrdila je i Turcu. Izazov joj je bio, kaže, ostati vjerna tekstu, no također, odmaknuti se od 19. stoljeća jer se pojam skandala kroz vrijeme itekako izmijenio, pa ono što se tada smatralo skandaloznim, danas ne bi bilo nimalo začudno.

Ipak, riječ je o predstavi koja zaranja u ono "ludo, neukrotivo, intimno i duboko" u psihi junakinje Emme, pa bi, kaže Turcu, za razliku od očekivanih "romantičnih i lirskih momenata na koje smo u baletu navikli", publika mogla zaći u nelagodu te intenzivne emocije.

Radi se o "vrlo zahtjevnom i teškom, ali vrhunskom repertoaru", koji mogu izvesti samo rijetki. U Europi bi takvom izazovu bili dorasli samo "Oslo, Dresden, Zürich, Stuttgart i Zagreb", kaže Turcu, koja otkriva da takav pothvat ne bi mogla ostvariti u Londonu.

Drama se može pohvaliti premijerom predstave alarmantnog naslova "Predstava za žive u doba izumiranja", koja će se održati u multifunkcionalnom prostoru kluba Peti kupe na Trnjanskoj. Predstava je dio europskog projekta STAGES koji financira Europska komisija. Osobitost ove jedinstvene predstave, koja navodi na promišljanje o klimatskim promjenama, u konceptu je održivosti u koji uključuje kazalište i kulturu. Predstava će se izvesti u čak deset europskih partnerskih kazališta, no hrvatska je verzija drugačija po tome što u njoj sudjeluju djeca.

Genezu ideje otkrila je redateljica Anica Tomić, koja se prisjetila da se zamisao rodila zahvaljujući govoru mlade švedske ekološke aktivistice Grete Thunberg. Gretino očajničko pitanje "How dare you?", usmjereno odgovornima, urezalo joj se u pamćenje te je nagnalo da pitanja koja predstava postavlja izgovore upravo djeca, to jest dvije djevojčice: dvanaestogodišnja Naomi Temitope Okdi iz Nigerije, koja u Hrvatskoj živi posljednje tri godine, te trinaestogodišnja Eva Markulin iz Zagreba.

Na krilima uspješnog prošlogodišnjeg hommagea Arsenu Dediću, 1. srpnja ispred HNK održat će se koncert povećen "najkreativnijem glazbenom razdoblju, pjesmama koje se pojavljuju u serijama i filmovima", kaže Kušelj, koji otkriva da će pjesme izvoditi glumci, pa će naglasak, umjesto na glasovnim mogućnostima, biti na interpretaciji. Pjevat će se pjesme Štulića, Stublića, Rundeka i Houre, odnosno, Azre, Filma, Haustora i Prljavog kazališta, Gelo najavljuje vrhunsku svirku benda par excellence i pjesme koje svima, osobito Zagrepčanima, mnogo znače.

image

Nikša Kuselj, Ante Gelo

CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:39