Redatelj Paolo Magelli

Uz premijeru Lizistrate: ‘Seks i politika dva su najjača poticaja, ne samo socijalnih nego i muško-ženskih odnosa‘

Lizistrata, Splitsko ljeto

 Promo
U dramskom programu ovogodišnjeg Splitskog ljeta predviđena je jedna premijera, "LizistRATa"

U dramskom programu ovogodišnjeg Splitskog ljeta predviđena je jedna premijera, "LizistRATa" redatelja Paola Magellija po motivima Aristofana, Homera, Lucića i Matišića, 27. srpnja u Kaštilcu, a igraju Nives Ivanković, Anastasija Jankovska, Petra Kovačić Botić, Andrea Mladinić, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić, Monika Vuco Carev, Luka Cerjan, Zdeslav Čotić, Marjan Nejašmić Banić i Stipe Radoja.

Teme predstave su, kako službeno najavljuje Splitsko ljeto, rat i mir, žene i muškarci, seks i politika.

"Da su seks i politika dva najjača poticaja ne samo socijalnih nego i muško-ženskih odnosa, znao je već i Aristofan. Svjedočimo da u sprezi s novcem i u današnjem životu politika i seks imaju presudnu ulogu.

Homer se scenski nadovezuje dijelovima svoje "Ilijade", nastale u "razdoblju najdublje tame" nakon provale Dorana u Grčku. Taj ep o zadnjoj godini Trojanskoga rata donosi u ovoj predstavi opise žrtava, mitove i istinu, junaštvo i besmisao istog, prokazuje i pokazuje tragično i komično, djelanje i filozofiju.

Lucićeva poezija, dragulj antiratnog pjesništva, amalgam je scenskoga zbivanja i pokretačka snaga ideje ove antiratne kazališne pustolovine.

Matišić, pak, bez imalo patetike vrlo uvjerljivo oslikava tragičan način na koji ratne strahote određuju i današnji život, nastavljaju trajati u ljudima koji su krenuli u rat braniti svoju zemlju, ali se nisu mogli othrvati.

I smijemo se svemu tome. Istina, gorko. Smijemo se jer u njihovoj shizofrenosti u potrazi za opravdanjem vlastitog bivanja, stavova, odluka, u tom apsurdnom raskoraku prepoznajemo procijep (ne)mogućnosti u kojem smo zajedno s njima ukliješteni", najavljuje Splitsko ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:12