Emotivna izvedba

U Spomen području Jasenovac ovog vikenda je četiri puta izvedena dječja opera "Brundibár"

Dječju opeu ”Brundibár“, u režiji Krešimira Dolenčića i Hrvoja Korbara, izveo je dječji zbor Zvjezdice
 Bojan Haron Markičević
Ovu operu češkog skladatelja Hansa Kráse izvodila su djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj

Ovaj vikend u Jasenovcu izvedena je dječja opera „Brundibár“, u režiji Krešimira Dolenčića i Hrvoja Korbara, a u vrlo emotivnoj izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice. Festival suvremenog židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pripremili su novu hrvatsku izvedbu ove dječje opere češkog skladatelja Hansa Kráse, (1899.-1944.) s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj.
Opera se odigrala četiri puta u dva dana, na livadi pred Memorijalnim centrom Jasenovac, svega nekoliko stotina metara od Kamenog cvijeta, koji je kao pozadina bio dio scenografije.

Iza novog uprizorenja „Brundibára“, osim redatelja Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića stoje i producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, dječji zbor Zvjezdice s voditeljicom Dijanom Roguljin Deltin, te u ulozi redatelja Zoran Pribičević i Božidar Peričić kao Brundibár.

„U godini kada obilježavamo 80 godina od rušenja zagrebačke sinagoge, u godini kada svjedočimo sve većim izazovima mira i prihvaćanja, ovom smo izvedbom Brundibára u Jasenovcu komemorirali žrtve ustaškog i nacističkog ražima, pokazali mladima zanimljive i drugačije načini edukacije i podsjećanja na strahote Holokausta koje su se dešavale u Europi, ali i na području Hrvatske. Izvesti Brundibár na Spomen području Jasenovac nešto je što je pokrenulo i osnažilo cijelu ekipu i dalo nam snagu da pripremimo i izvedemo posebno emotivne dvije izvedbe,“ rekla je Nataša Popović, producentica opere i direktorica Festivala tolerancije.

image
Božidar Peričić, Zdravko Šljivac, Krešimir Dolenčić, Nataša Popović, Hrvoje Korbar i Zoran Pribičević.
Bojan Haron Markičević

Predstavama su nazočili NJ.E. Ilan Mor, veleposlanik Izraela, Jaroslav Kamas, konzul Republike Češke, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, Nathalie Linow, savjetnica za kulturu veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Estelle Halimi – Dagron, savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost veleposlanstva Francuske, Ivan Marić, izaslanik ministra Gordana Radmana Grlića, Dubravka Đurić Nemec, posebna savjetnica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Marija Mačković, izaslanica Hrvatskog sabora, Dženana Kalamujić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika, Rada Borić ispred zagrebačke Gradske skupštine, Ivona Nemeth, izaslanica župana Sisačko – moslovačke županije i Sanja Sarnavka, predsjednica Zaklade Solidarna. Ispred veleposlanstva SAD-a bili su Cameron Millard, Drew Giblin, Vanja Ratković i Mark Fleming koji je nakon izvedbe izrazio svoj ponos i zadovoljstvo što je mogao poduprijeti ovako važan događaj.

Izvedbe dječje opere Brundibár izvodile su se s dopuštenjem Boosey & Hawkes Music Publishers Limited, a program se izvodio pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, projekt je sufinanciran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške), te uz potporu Grada Zagreba i podršku JUSP Jasenovac, Centra za kulturu i informacije Maksimir i Jadran film d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:20