Livio Badurina

U predstavi "Zbilja" netko će vidjeti Kafku, netko Becketta, a netko će osjetiti atmosferu kao s Hopperovih slika

Livio Badurina

 Ivan Posavec/
Može li se napraviti kazališna predstava prema motivima predavanja iz fizike? Tomislava Šabana, inspiriran predavanjima američkog fizičara Richarda Feynmana, napravio je predstavu "Zbilja"

Može li se napraviti kazališna predstava prema motivima predavanja iz fizike? Ako pitate redatelja Tomislava Šabana, dobit ćete pozitivan odgovor. Inspiriran predavanjima američkog fizičara Richarda Feynmana, napravio je predstavu "Zbilja" s Ninom Violić i Livijem Badurinom, koja je imala premijeru u dvorani za tonska snimanja zagrebačkog HNK. Pitamo Livija Badurinu kako bi on opisao predstavu u kojoj glumi? Meni je imala beckettovski prizvuk.

"Predstava je tako i strukturirana da ti stalno izmiče sigurno očište iz kojeg je želiš razumjeti ili definirati. Netko će tako vidjeti Kafku, netko Becketta, a netko će možda osjetiti atmosferu kao s Hopperovih slika. U tome je i bila specifičnost ovog kreativnog procesa u kojem je svatko od nas nastojao izvući maksimum, bez obzira na to što nas obilježavaju različite izvedbene prakse", kaže dramski prvak HNK kojeg smo u više navrata imali priliku gledati u suigri s Ninom Violić.

Djeluju kao savršeni partneri - oboje su iz Rijeke, prije dvadesetak godina zajedno su glumili u eksperimentalnom filmu "Planktoni" Zdravka Mustaća, a gledamo ih i u posebno uspješnoj inscenaciji Krležine "U agoniji". Na pitanje kako bi opisao svoj odnos s Ninom, Badurina odgovara kratko i slatko: "Ma, mi smo ti k‘o krema u čaši".

Livio nije želio najavljivati nove projekte. No, tu su četiri predstave u kojima možete doživjeti njegovu izuzetnu glumačku vještinu. Dvije su predstave Ivice Buljana, već spomenuta "U agoniji" i "Ciganin ali najljepši", te dvije predstave Ksenije Zec, "Zagrljaji" i "I je i nije".

Oni koji prate Livija na Instagramu, znaju da se ovaj glumac bavi i fotografijom koje je dva puta izlagao u Dubrovniku. Kada ćemo ih vidjeti u Zagrebu?"Editiranjem fotografija i videa u serijalu "Dnevnik jednog glumca" održavam svoju kreativnu kondiciju. A izložba u Zagrebu? Jednoga dana će se vjerojatno i to dogoditi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:39