PREMIJERA ‘FRANZA‘

Teatar &TD donosi predstavu o čovjeku koji je radije izgubio svoj život, nego pregazio božju zapovijed ljubavi

Dado Ćosić u predstavi ‘Franz‘

 Luka Dubroja
Franz Jägerstätter kod novačenja u Oružane snage Njemačke iznio je prigovor savjesti i odbio pod oružjem služiti nacionalsocijalizmu

Nova premijera Teatra &TD, predstava "Franz" autora teksta Tomislava Zajeca, u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Dade Ćosića, održat će se u utorak, 25. listopada, u 20 sati u Teatru &TD, a reprizna izvedba je 26. listopada, također u 20 sati.

Franza Jägerstättera (1907. - 1943.) po svemu običnog obiteljskog čovjeka, Drugi svjetski rat zatekao je na njegovoj njivi u austrijskom St. Radegundu. Međutim, nakon što je na početku 1943. godine kod novačenja u Oružane snage Njemačke iznio prigovor savjesti te odbio pod oružjem služiti nacionalsocijalizmu, započinje njegova po svemu iznimna životna priča. Franzov šestomjesečni boravak u austrijskim pa njemačkim zatvorima obilježen je otporom i borbom za istinu, vjeru i ljubav, bez kojih Franz nije mogao zamisliti svoj život. Na isti način nije želio izbjeći ni smrtnu kaznu, koja je izvršena osobito okrutnom egzekucijom pod giljotinom u berlinskom zatvoru Brandenburg Havel 1943. godine.

image

Dado Ćosić u predstavi ‘Franz‘

Luka Dubroja

- Životna priča Franza Jägerstättera neodjeljiva je od vremena u kojem je nastala i režima pod kojim je završena, ali istovremeno svojom dubokom humanošću potpuno nadilazi i vrijeme i mjesto svojeg odigravanja. Predstava ‘Franz‘ u tom smislu naslanja se na biografske podatke iz života Franza Jägerstättera, kao i na pisma te druge zapise kojima je nastojao obrazložiti svoju moralnu i ljudsku poziciju, u borbi za vlastita uvjerenja, a s velikim osjećajem poniznosti pred samim životom - pojasnio je autor teksta Tomislav Zajec.

image

Dado Ćosić u predstavi ‘Franz‘

Luka Dubroja

- U vrijeme kad je gotovo općeprihvaćen stav da su religije te koje ljude razdvajaju te tjeraju u krvave ratove i uzajamno istrebljenje, itekako je dragocjeno svjedočanstvo o čovjeku koji je, istinski nasljedujući suštinske postulate svoje vjere, shvatio da je bolje izgubiti svoj život, nego pregaziti božju zapovijed ljubavi.

Danas kad u Rusiji tisuće ljudi bježe pred mobilizacijom za agresorski rat u kojem, između svih ostalih manipulacija, svećenici obećavaju potpuni oprost grijeha svima koji poginu u borbama za nezakonitu okupaciju tuđeg teritorija, primjer Franza Jägerstättera jasno ukazuje na to da je i opet riječ o samo još jednom od bezbrojnih slučajeva temeljnog nerazumijevanja naše duhovnosti i krivog tumačenja kršćanskog nauka, povijesnog nesporazuma koji bi nas, ne osvijestimo li ga, u konačnici mogao koštati cijele jedne civilizacije koja je na tom nauku stasala.

Velika je povlastica o takvom čovjeku raditi predstavu, gajeći pritom duboko u sebi tračak nade da bi ona, barem u nekom svom sitnom malom tragu, možda mogla i pridonijeti tom tako potrebnom osvještenju - naglasio je redatelj Rene Medvešek.

image

Predstava ‘Franz‘

Luka Dubroja
image

Dado Ćosić u predstavi ‘Franz‘

Luka Dubroja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:27