MARIN BLAŽEVIĆ

Stanovnici Rijeke moraju znati za ovaj pravosudni fijasko i neodgovorno trošenje javnog novca. Politički su me progonili i ponižavali

Marin Blažević

 Damir Skomrlj/Cropix
Pravosudna pobjeda indendanta HNK Rijeka: Visoki upravni sud potvrdio da njegova smjena nije bila zakonita

Visoki upravni sud RH potvrdio je presudu Upravnog suda u Rijeci da je nezakonita bila prošlogodišnja odluka o razrješenju Marina Blaževića, intendanta HNK Ivana pl. Zajca, koju je donijelo riječko Gradsko vijeće na prijedlog Kazališnog vijeća.

Povodom ove presude, kojom je sada i na najvišoj sudskoj razini ozakonjen njegov ostanak na čelu Kazališta do kraja mandata 1. siječnja 2025., Marin Blažević sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je obznanio da je Visoki upravni sud potvrdio argumente Ministarstva kulture i medija, odnosno ministrice Nine Obuljen Koržinek koja je poništila odluku Gradskog vijeća o smjeni intendanta. Podsjetimo, Blažević je smijenjen prošle jeseni većinom glasova riječkih vijećnika i političku inicijativu za taj potez iznio je PGS, a za intendantov ostanak glasala je samo SDP-ova koalicija. No ministrica je, u skladu sa svojim ovlastima, poništila tu odluku, čime je udijelila i "politički šamar" riječkim HDZ-ovim vijećnicima koji su glasali za intendantovu smjenu. Nesuđeni v.d. intendanta trebao je, po lanjskoj odluci Gradskog vijeća, postati Bojan Šober, ujedno i tadašnji predsjednik Kazališnog vijeća te član HDZ-a.

Bizarnostima tu nije kraj. Na prošlogodišnjoj je sjednici Gradsko vijeće odbilo Blaževićev prijedlog Kazališnom vijeću da ne odradi intendantski mandat do kraja, nego da s te funkcije ode s 1. siječnja 2024., dakle godinu dana prije isteka. To bi značilo da bi Blažević, da je prihvaćen njegov prijedlog, bio intendant još dva i pol mjeseca. No, ta ponuda više nije na stolu.

Presuda Visokog upravnog suda, kojom je odbijena žalba Gradskog vijeća protiv odluke Ministarstva kulture, donesena je u trenutku kada je PGS krenuo u novi politički napad na Blaževića, tražeći od gradonačelnika Marka Filipovića i Kazališnog vijeća da hitno raspišu novi natječaj za intendanta, inače oni u Vijeću neće glasati za Filipovićev proračun 2024. i time bi mogli biti izazvani prijevremeni lokalni izbori za Gradsko vijeće. Ta odluka, ako Filipović i pristane na PGS-ovu ucjenu, ne bi mogla prijevremeno prekinuti Blaževićev mandat, ali bi PGS-u priskrbila određene političke poene budući da, kada stupi na snagu novi Zakon o kazalištima, intendante više neće potvrđivati Gradsko vijeće, već izravno gradonačelnik.

Na konferenciji za novinare Blažević je prozvao politički establišment za "neodgovorno trošenje javnog novca" na tužbu protiv Ministarstva koja je sada odbačena.

- Građanke i građani Rijeke moraju znati da je za ovaj pravosudni fijasko Gradskoga vijeća i njegove predsjednice Ane Trošelj, pravnice-odvjetnice i potpisnice tužbe protiv Ministarstva kulture i medija, neodgovorno trošen javni novac, premda je i pravnom laiku moralo biti jasno obrazloženje Ministarstva utemeljeno na zakonu, i to Zakonu o kazalištima kao i Zakonu o općem upravnom postupku. Građanke i građani Rijeke moraju znati da je javni novac trošen kako bi Gradsko vijeće Rijeke moglo nastaviti politički progoniti, ocrnjivati i ponižavati njihova slobodnog sugrađanina i tijekom sudskog postupka. Predsjednica Gradskog vijeća, njezini sljedbenici i sljedbenice udružili su se, dakle, ne bi li novcem poreznih obveznica i obveznika nastavili gaziti moje Ustavom Republike Hrvatske, Člankom 35., zajamčeno pravo na "štovanje osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti" - poručio je Marin Blažević, tražeći javnu ispriku "aktera iz Gradskoga vijeća i Kazališnog vijeća koji su sudjelovali u ovoj sramotnoj i nimalo bezazlenoj predstavi političke moći i političkog zlostavljanja", s "jasnim ciljem eliminiranja njega kao kulturnog djelatnika i povrede njegovih prava kao slobodnog građanina."

- Ne stigne li javna isprika u skoro vrijeme, najavljujem da ću zaštitu svoga prava biti prisiljen zatražiti i pravnim putem - rekao je intendant riječkog Kazališta.

Blažević je naveo da je pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda RH ponovljeno, uz ostalo, da "valja dokazati razloge koji se navode u obrazloženju odluke o razrješenju".

- Prije otprilike godinu i pol počela je kampanja medijskog i političkog nasilja nad radom, kazališnim programom, uspjesima, ali i osnovnim ljudskim pravima, mojima kao i mojih najbližih suradnica i suradnika - rekao je Blažević te podsjetio da protiv njega kao intendanta "nije pokrenut niti jedan kazneni postupak, nije podignuta nijedna optužnica, a kamoli da bi bila donesena pravomoćna presuda kao jedina legitimna potvrda da je prekršen zakon".

- Kao što je poznato, otkad su u kolovozu 2022. pučisti u tadašnjem Kazališnom vijeću pokrenuli postupak razrješenja, upozoravao sam da je čitav postupak proveden uz višestruko kršenje Poslovnika o radu kazališnog vijeća, Zakona o kazalištima i Statuta riječkog HNK. Upozoravao sam da su me i Kazališno vijeće i Gradsko vijeće optuživali bez ikakvih osnova, osim onih fabriciranih - naveo je intendant.

Istaknuo je i da se ne misli javljati na novi natječaj za intendanta jednom kada bude raspisan jer već ima dogovorene angažmane za 2025/‘26. godinu, a naglasio je i da ne zavidi budućem intendantu s obzirom na izostanak strategija razvoja kulture u Gradu Rijeci u budućem razdoblju i nastojanja da se HNK provincijalizira a što, po njemu, predvodi PGS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:11