19 glasova za

Smijenjen je intendant riječkog HNK Marin Blažević. V.d. intendanta sada je Bojan Šober

Marin Blažević

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Blažević je opovrgnuo optužbe o mobingu i navodnoj atmosferi straha, te naveo da je godnu završio s 3, 5 milijuna kuna u plusu

S 19 glasova za i 10 protiv, riječko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici usvojilo je odluka da Marin Blažević bude razriješen dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca s 31. listopada ove godine, što je i bio koji je uputilo Kazališno vijeće. Minutu nakon toga, sa 16 glasova za i 13 protiv, Gradsko vijeće podržalo je prijedlog Kazališnog vijeća da v.d. intendanta postane njihov član Bojan Šober. Protiv Blaževićeve smjene, glasali su samo vijećnici iz SDP-ove koalicije, bez PGS-ovaca.

Argumente Kazališnog vijeća, na koje se to tijelo pozivalo pri zahtjevu za razrješenje intendanta Blaževića, riječkim vijećnicima iznosio je Bojan Šober. Kako je istaknuo Šober, temelj za smjenu intendanta već sam po sebi jest neusvajanje Izvješća o poslovanju HNK Ivana pl. Zajca za 2021. godinu, od strane vijećnika Gradskog vijeća na sjednici iz svibnja. Pri tome, Bojan Šober se našao u paradoksalnoj situaciji, na što su kasnije, u polemici, ukazali vijećnici iz SDP-ove koalicije. Naime, on je bio član Kazališnog vijeća koje je isto to Izvješće o poslovanju, odbijeno na Gradskom vijeću, jednoglasno usvojilo, što znači da je Bojan Šober glasao za izvješće koje sada navodi kao glavni razlog za Blaževićevu smjenu. Pročelnik za kulturu Ivan Šarar je podsjetio da je, osim Kazališnog vijeća, isto navodno sporno izvješće usvojio i Odbor za kulturu i Odbor za financije.

Nakon spomenute sjednice Gradskog vijeća, tri od pet članova Kazališnog vijeća dalo je ostavke na svoje funkcije u tom tijelu koje je tada ostalo bez kvoruma. U KV su tada ostali Bojan Šober i Zvonimir Peranić, aktualni predsjednik tog tijela, a nakon par mjeseci pauze, popunjena su ostala tri mjesta, i to članovima koji su u svojim javnim nastupima prozivali Marina Blaževića. Jedan od tih članova je i glumac Dražen Mikulić koji se, nakon Šoberovog izlaganja, obratio riječkim vijećnicima i iznio prijedlog Kazališnog vijeća, da po Blaževićevoj smjeni funkciju intendanta, kao vršitelj dužnosti, preuzme Bojan Šober. To je, kako je brzo ukazano u raspravi, problematično utoliko što je Šober član vijeća čija je uloga nadzirati rad HNK Ivana pl. Zajca pa bi, ako postane intendant, sam sebe trebao nadgledati. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović kasnije je, u svojem obraćanju vijećnicima, podsjetio i da je član kazališnog vijeća koji želi postati v.d. intendanta ujedno i član HDZ-a.

Marin Blažević u svojem je desetominutnom obraćanju riječkim vijećnicima naveo niz argumenata kojima, kako je istaknuo, opovrgava navode iz zahtjeva za njegovu smjenu. I on je ukazao na paradoksalnu situaciju, da Kazališno vijeće kao glavni razlog za smjenu navodi izvješće koje je ono usvojilo, a istaknuo je, među ostalim, i da je u njegovom mandatu ostvaren niz međunarodnih uspjeha i suradnji, završavanje godine s pozitivnom bilancom i plusom od 3,5 milijuna kuna, ostvarivanje kompletnog zacrtanog programa. Opovrgavajući optužbe o mobingu i navodnoj atmosferi straha, te navodnim nagomilanim aferama, Blažević je istaknuo da je, u njihovom jeku ovog ljeta, HNK imao 25 uspješnih gostovanja, među ostalim i u Finskoj, na prestižnom opernom festivalu Savolinna, što ne bi bilo moguće uz narušene međuljudske odnose. Naveo je i da su protiv Kazališta, u njegovom mandatu, podignute samo dvije tužbe za mobing, od kojih je jedna riješena nagodbom, a drugu je podigao bivši ravnatelj Opere koji je dobio otkaz nakon što duže vrijeme nije dolazio na posao. Također, Blažević je Kazališnom vijeću uputio pitanje zašto nisu za mišljenje o njegovom radu pitali niz kazališnih umjetnica i umjetnika iz različitih ansambla HNK, navodeći ih poimence. Intendant je gradskim vijećnicima kazao i da mu Kazališno vijeće nije dozvolilo da se očituje o njihovim optužbama, na sjednici na kojoj su mu izglasali smjenu, već je to učinio naknadno, pismenim putem, kao i da ga na zadnju sjednicu nisu pozvali ni Kazališno vijeće, ni Odbor za kulturu. Što se tiče njegovog angažmana na otvorenju Europske prijestolnice kulture 2020, za koje nije imao dozvolu Kazališnog vijeća jer ju nije ni tražio, Blažević je kazao da se radilo o projektu na kojem je sudjelovalo i Kazalište, te da se time ne može raditi o nedozvoljenom radu izvan institucije. Takvo je objašnjenje dala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Blažević je također kazao da protiv njega nije podnesena niti jedna kaznena prijava te da Kazališno vijeće nije zatražilo nikakav nadzor nad HNK niti pozvalo inspekciju, što bi, po njemu, trebala biti njihova dužnost, ukoliko imaju saznanja da se radilo nešto protuzakonito.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović kazao je da se o radu intendanta može i treba raspravljati, no da ovakav način smjene nije dobar te je poručio da treba voditi računa o tome da konačnu riječ, prema Zakonu, ima ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja u roku od mjesec dana mora potvrditi smjenu da bi bila legalna. Inače, Obuljen Koržinek u javnom je istupu već ranije kazala da ne podržava Blaževićevu smjenu, da se radi o političkom progonu te da bi novi Zakon o kazalištima, koji planira donijeti, trebao spriječiti da se politički sukobi unutar gradskih vijeća prelamaju na leđima intendanata i ravnatelja institucija u kulturi koji dobro rade svoj posao.

Podsjetimo, politički sukobi oko intendanta HNK Marina Blaževića krenuli su u svibnju, kada su vijećnici PGS-a, koji su dio SDP-ove većine u Gradskom vijeću, glasali protiv usvajanja Izvješća o radu HNK Ivana pl. Zajca. Budući da su PGS-ovci bili "jezičac na vagi" za SDP-ovog gradonačelnika, time je otvorena fronta protiv Blaževića, pa su u Kazališno vijeće, nakon ostavke trojice članova, izabrana dva predstavnika HNK i jedan Grada Rijeke koji su se već ranije javno pozicionirali kao Blaževićevi oštri kritičari. Tada je Kazališno vijeće, čiji je saziv Blažević nazvao "pet-nula", donijelo odluku o razriješenju intendanta koje je poslano Gradskom vijeću na usvajanje. Istovremeno, prihvatilo je i Blaževićev zahtjev da ga se razriješi, ali s 31. prosinca 2023., što bi značilo da na čelu Kazališta ostaje još godinu i pol. I ta je odluka stigla na Gradsko vijeće na usvajanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:22