Luda kuća

‘Smijat ćeš se kao luda‘, obećavali su mi oni koji su već pogledali predstavu. Tako je i bilo...

Luda kuća
 

 Matija Kralj/
Bili smo na devedesetoj izvedbi predstave ‘Potpuni stranci‘ koju je do sada pogledalo 35 tisuća ljudi

"Smijat ćeš se kao luda", obećavali su mi oni koji su već pogledali predstavu "Potpuni stranci", na čijoj sam nedavno bila devdedesetoj izvedbi. Tako je i bilo, naročito u njenom drugom dijelu. Smijala sam se od srca kao i većina publike. Iako se, dakle, već neko vrijeme izvodi, karte su unaprijed rasprodane, svi o predstavi pričaju...

Oko 35.000 posjetitelja do sada je pogledalo ovu kazališnu adaptaciju najgledanijeg talijanskog filma 2016. godine "Perfetti sconosciuti" redatelja Paola Genovesea. Sam film je 2019. ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao film s najvećim brojem "remakeova" u povijesti kinematografije, njih čak 18. Ludilište Luda kuća otkupila je prava na ovaj nagrađivani scenarij i napravila predstavu u režiji Renea Bitorajca (koji i glumi) i sjajne glumačke ekipe. I nakon toliko izvedaba i dalje djeluju svježe, nema zamora rutine.

Bila sam malo skeptična prema hrvatskoj verziji, jer su talijanska i španjolska filmska verzija odlične. Ipak, domaća kazališna varijanta dosta je dobra, prilagođena je hrvatskoj publici humorom i lokacijama. Iako na trenutke ima humora na prvu loptu ili kako to neki zovu zdravog humora, sve je zabavno.

Sedmero dugogodišnjih prijatelja nalaze se u prekrasnom dvorištu jednog od para kako bi uz jelo, piće i druženje popratili rijetku pomrčinu mjeseca. Domaćini, estetski kirurg i njegova supruga psihoterapeutkinja, goste dočekuju u svojem prekrasnom vrtu. U toku večeri odluče igrati neobičnu igru, staviti mobitele na stol, sve svoje pozive stavljati na zvučnik, a poruke i e-mailove čitati naglas te ih tako podijeliti s ostalima. Je li to bila pametna ideja? Za razumjeti je dano upozorenje - ne pokušavajte ovo u svojim domovima.

image

Luda kuća

Matija Kralj/

Moglo bi se zaključiti - tko ima životnog iskustva - bilo svojeg ili iz svoje okoline, predstava će mu biti izrazito smiješna ili možda smiješno bolna. Baš kao u sceni u kojoj jedna od supruga ustvrdi: "Svi su muškarci svinje", a jedan joj od muževa uzvrati na to njeno znanje: "Draga, to je malo previše iskustva"... Predstava je dinamična, a ambijent kazališta sa stolovima je zanimljiv, pa ne čudi da je ovo kazalište toliko popularno. Možda bi se samo moglo malo glasnije čuti u zadnjim redovima.

Predstava "Potpuni stranci" uz predstave "Đurologija" i "Idemo uživo" najgledanija je u Ludoj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:50