KUĆNI TEATAR

ŠKRIPZIKL Klaunsko-pantomimski projekt iz Velikog Grđevca stiže na tajne lokacije

U drugoj polovici ožujka Škripziklov diverzantski glazbeno-pantomimski i klaunsko-kabaretski tim zauzet će dva privatna stana u Rijeci, na tajnim lokacijama

Kućni teatar Škripzikl bit će u središtu pažnje programa Male performerske scene u ožujku. Sljedećeg tjedna Škripzikl je gost zagrebačkog filmskog termina Cirkuska srijeda, dok utorci koji slijede odvode ovaj domaći klaunsko-glazbeni proizvod u riječki segment desetog Festivala novog cirkusa, s dvjema izvedbama rada u nastajanju „Lica kućnog teatra“.

Kućni teatar Škripzikl nedavno se, među 134 prijavljena projekta europske potpore za perspektivne kreativce Circus Next, uspješno plasirao među 15 polufinalista. Riječ je o europskom programu potpore cirkuskim umjetnicima koji još probijaju svoj međunarodni put, slijedniku programa Jeunes Talents Cirque Europe koji je 2009.-2010. suorganizirala upravo Mala performerska scena i unutar kojeg se iznjedrio veliki međunarodni uspjeh splitske skupine Room 100. Događanja u ožujku stoga su planirana kao dodatno upoznavanje domaće javnosti s ovim klaunsko-pantomimskim projektom iz Velikog Grđevca, ali i podrška još jednom hrvatskom autoru na putu k europskom uspjehu. Sedmero finalista Circus Nexta odabrat će se u travnju u belgijskom gradu Neerpeltu.

Romano Dautanac predstavit će filmsku retrospektivu rada Škripzikla u srijedu, 12. ožujka, u 20 sati, u konferencijskoj dvorani Pogona (Mislavova 11, Zagreb). Ovaj ponovno oživljeni filmski termin u 2014. se održava u bliskoj suradnji sa splitskom Pozitivnom silom i uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na projekciju i druženje je besplatan, posjetitelje očekuje i krafna dobrodošlice, a najsretniji će kući otići i s nagradom, žonglerskim lopticama koje poklanja Zmajevna!

U drugoj polovici ožujka Škripziklov diverzantski glazbeno-pantomimski i klaunsko-kabaretski tim zauzet će dva privatna stana u Rijeci, na kojima će pripremiti i izvesti work-in-progress „Lica kućnog teatra“. Izvedbe su zakazane za utorke, 18. i 25. ožujka, u 19:55, a za prisustvovanje potrebno je rezervirati svoje mjesto putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., nakon čega će 15 gledatelja po izvedbi dobiti upute o sastanku na tajnoj lokaciji i daljnje instrukcije. Za ove se izvedbe ne kupuju ulaznice, ali svaki sudionik iskustva mora participirati donošenjem boce crnog vina ili obične vode.

“Lica kućnog teatra” su one-man-show zasnovan na umjetnikovim transformacijama i brzinskim živim kreacijama „svjetova“. Radnja se odvija u privatnim svakidašnjim prostorima u kojima se cirkuska poezija i klaunov nadrealizam manifestiraju među poznatim objektima, uz intenzivnu interakciju s publikom („gostima“), predmetima (lutkarstvo) i d.i.y. glazbenim instrumentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:14