PREMIJERA ‘CEMENTA‘

Romansa u doba revolucije: Jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti stiže u ZKM

predstava 'Cement'
 ZKM
Pitanje kako voljeti i pustiti nekoga ključni je problem svih ljudskih odnosa, ističe glumica Nataša Kopeč, koja igra Dašu Čumalov

Nataša Kopeč i Rakan Rushaidat zasigurno će oduševiti gledatelje kao ljubavni par - Daša i Gleb Čumalov - u novoj predstavi ZKM-a "Cement", redatelja Sebastijana Horvata. Komad je nastao prema tekstu Heinera Müller​a koji je dramatizirao istoimeni klasik ruske književnosti socrealističkog autora Feodora Gladkova.

Prema redatelju Horvatu, riječ je o najvećoj ljubavnoj priči dramske književnosti. S obzirom na tematsku širinu teksta, koji osim ljubavne sudbine bračnog para u vrijeme revolucionarnih previranja progovara i o "velikim" pitanjima, kao što su vlasništvo i izvlaštenje, (samo)upravljanje te revolucionarno nadanje i razočaranja, ljubav između muškarca i žene naizgled je tek dio šire društvene slike u kojoj je ljubav odnos od sporednog i malog značaja.

Rakan Rushaidat i Nataša Kopeč pod redateljevim vodstvom i u dramaturškoj obradi Milana Markovića Matthisa donijeli su na scenu likove koji nas podsjećaju na to u kolikoj mjeri se društvena situacija prelama na naše najintimnije odnose, ali isto tako i da način na koji volimo, vrsta intimnih, obiteljskih odnosa koje stvaramo, najdirektnije konstituira svijet u kojemu živimo.

Kako kaže Rakan Rushaidat, riječ je o vrlo tradicionalnom bračnom odnosu koji se zatekne u ekstremnim uvjetima, gdje se opća težnja za slobodom prenosi na njih kao pojedince: Dašu, mladu revolucionarku koja je osjetila dah emancipacije, i njezina muža, povratnika iz rata koji svoju ženu želi natrag, kako je nekad bilo i kakva je nekad bila, ali se suočava s činjenicom da je mora pustiti i osloboditi kako bi eventualno opet pronašli put jedno prema drugome.

U konačnici, kako tvrdi glumica Nataša Kopeč, pitanje kako voljeti i pustiti nekoga ključni je problem svih ljudskih odnosa.

U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Gleb Čumalov nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća se kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje - prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi te zajedničkom djetetu. Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je - njezina ljubav sad je Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni. Od tog trenutka Glebov cilj je dvostruk - uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi više i bolje nego prije te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene...

"Cement" je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanoga brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti...

Jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti premijerno je na daskama ZKM-a u petak, 25.rujna, u 20 sati, a evo što su o ljubavi u doba revolucije rekli glavni glumci predstave, Rakan Rushaidat i Nataša Kopeč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 13:11