NEOBIČAN OGLAS

Riječki HNK traži inspicijenta koji će biti i maser; Intendant Blažević: ‘Treba masirati balerine i baletane‘

Marin Blažević i Siriščević

 Damir Skomrlj/Cropix
‘Na natječaj nam se već javilo nekoliko kandidata, nema tu ništa neobično‘ rekao nam je Marin Blažević

Riječki HNK Ivana pl. Zajca objavilo je na svojim web stranicama natječaj za posao inspicijenta koji je ujedno i maser. Kako su naveli u opisu posla u natječaju, koji je otvoren 3. listopada i zaključuje se 10. listopada, inspicijent-maser "u provedbenom smislu poduzima sve potrebne radnje za redovan tijek predstave odnosno probe, kao i svih događanja u Kazalištu". Kažu i da "kontrolira pravovremenu prisutnost svih sudionika u predstavi odnosno probi te provjerava tehničku pripremljenost scene".

"Nakon predstave/probe dostavlja obvezno izvješće ravnatelju umjetničke cjeline. Po potrebi pomaže gostujućim inspicijentima. Poslove obavljan po nalogu umjetničke cjeline i uputama ravnatelja. Nastupa u svim kazališnim projektima i događajima. Obavlja i ostale poslove iz svog djelokruga", stoji u oglasu za posao za koji se od kandidata traži "srednja ili viša stručna sprema s područja humanističkog ili umjetničkog područja" te najmanje jedna godina radnog uskustva u kazališnoj djelatnosti.

Također, od kandidata se traži "aktivno znanje engleskog jezika", a poseban zahtjev je "položen stručni ispit za masera".

Budući da je posao inspicijenta da se iza kulisa brine da probe, predstave ili koncerti teku bez zastoja, po uputama redatelja, nejasno je zašto riječki HNK traži da budući inspicijent bude ujedno i maser, tako da je oglas za posao pobudio interes javnosti, uz dosta sarkastične komentare na društvenim mrežama. Objašnjenje zašto im je potreban inspicijent – maser potražili smo kod intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića, koji tvrdi da u tome nema ništa neobično, budući da je ansamblu Baleta potreban i inspicijent i maser, odnosno fizioterapeut. Na našu opasku da nigdje u oglasu za posao nije navedeno da se radi o radnom mjestu u ansamblu Baleta, Blažević nam je rekao da je to greška onoga tko je sastavljao tekst natječaja te da će biti ispravljena.

Blažević tvrdi da je ansambl Baleta riječkog HNK bitno manju u odnosu na iste ansamble zagrebačkog i splitskog Kazališta te da si ne mogu priuštiti zasebno mjesto inspicijenta i masera – fizioterapeuta, koji je potreban u svakom Baletu.

- Prije nekoliko godina dosjetili smo se ovoj kombinaciji koja podrazumijeva i viši koeficijent pa time i višu plaću. S obzirom da je kolegica koja je obavljala taj posao otišla na drugo radno mjesto, na bolju plaću, otvorili smo natječaj za upražnjeno radno mjesto inspicijenta – masera. To se odnosi isključivo na Balet, ne na druge ansamble. Na natječaj nam se već javilo nekoliko kandidata – rekao nam je intendant Blažević, najavivši i da će ispraviti tekst natječaja koji, uzgred rečeno, ističe u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:36