Festival ljetne večeri

Raskošan program HNK: Ispred kazališta tulum uz pjesme novog vala pa sve do baleta ‘Giselle‘

Leonard Jakovina, Dubravka Vrgoč, Giorgio Surian, Ljubomir Puškarić, Valentina Fijačko, Ivica Buljan, Filip Vidović, Mirta Zečević, Niksa Kušelj, Ante Gelo


 

 CROPIX
Kada su 2020. sva kazališta svijeta bila prisiljena zatvoriti svoja vrata, HNK je publici darovao projekt malih opernih spektakala na otvorenom

Od srijede 25. svibnja ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta održava se Festival ljetne večeri. U suradnji s Jutarnjim listom, HNK ovog proljeća i ljeta ponovno započinje festival ispunjen umjetnošću i zabavom, čiji ćemo bogat program moći pratiti sve do 1. srpnja, kada je vrhunac tog ljetnog događaja.

Kako je festival nastao, objasnila je intendantica Dubravka Vrgoč. Sve je počelo "zahvaljujući" pandemiji. Kada su 2020. sva kazališta svijeta bila prisiljena zatvoriti svoja vrata, HNK je svojoj vjernoj publici darovao projekt malih opernih spektakala na otvorenom s kojim je obilazio zagrebačke kvartove i omogućavao građanima da sa svojih prozora, terasa i balkona slušaju neke od najatraktivnijih opernih arija. Projekt se pokazao iznimno prihvaćenim od Zagrepčana, pa su nakon što je prošao prvi val korone i nakon obilaska zagrebačkih kvartova odlučili pozvati građane i u svoj kvart - tako je nastao Festival ljetne večeri s baletnim, opernim i dramskim programom.

- Publika ovako ima priliku vidjeti što se događa u backstageu, može razgovarati i družiti se s izvođačima te osjetiti s njima bliskost. Razmišljajući kako da napravim program interesantnijim, odlučio sam da pokažemo sva tri baletna izričaja - i klasični, i moderni, i neoklasični - te samim time pokažemo izvrsnost našeg Ansambla - istaknuo je ravnatelj baleta Leonard Jakovina.

Ponovit će se prošlogodišnji ulomak iz drugog čina "Giselle" u koreografiji renomiranog baletnog umjetnika i zvijezde pariškog Baleta Joséa Carlosa Martíneza. Nakon toga bit će predstavljen balet "Gospođa Bovary" u koreografiji Valentine Turcu. Navedeni baleti bit će prikazani u četiri termina - 25. i 26. svibnja te 3. i 4. lipnja pod nazivom Balet u predvečerje, a u posljednja dva pridružit će im se i Baletna škola za klasični balet.

Operni dio počet će programom Fantasia Italiana 9. lipnja uz bogat talijanski repertoar, a 13. lipnja moći ćemo čuti najljepše dijelove opera. Publika će moći doživjeti zbor i soliste, najljepše dijelove operne produkcije, najavio je ravnatelj opere Giorgio Surian. Večer hrvatske operete održat će se 15. lipnja, a sudjelovati će i Muzička akademija, pa će i mladi imati priliku pokazati se. Zadnju večer opere HNK će obilježiti pod nazivom Večer solidarnosti s Ukrajinom - najljepšim dijelovima opera i arijama uz uključenje Drame.

Imat ćemo priliku i čuti zbor i soliste, a to je uvijek interesantno publici. Može se to nazvati i iskorakom iz rutine pozornice, jer zboru je uvijek izazovno nastupiti na otvorenom ispred HNK u drukčijem ozračju.

Dramska sekcija je u velikom broju, a obilježit će se 24. lipnja uz soliste i glumce koji će se izmjenjivati s različitim dionicama te 1. srpnja uz veliki glazbeni tulum 80-ih uz Antu Gelu i repertoar iz sjajnog perioda novog vala. Ove se godine slavi i 100. godišnjica rođenja najveće hrvatske pjesnikinje, Vesne Parun, te će joj se glumci pokloniti kroz njezine pjesme, objasnio je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Iz HNK pozivaju sve građane da uživaju u divnom programu Festivala ljetnih večeri koji je ekipa na kraju najavila uz pjesmu i Štulićeve stihove "da li znaš ovu pjesmu što poziva na ples".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:18