BOBIJEVI DANI SMIJEHA

‘Privatni životi‘ vedra je komedija, ljubavna zmešancija s dva para, koji čine ljubavni četverokut

Predstava Privatni životi

 Gk Joza Ivakić Vinkovci/
U Histrionskom domu u Zagrebu održavaju se 11. Bobijevi dani smijeha, festival posvećen velikom glumcu Josipu Bobiju Marottiju ​

U Histrionskom domu u Zagrebu održavaju se 11. Bobijevi dani smijeha, festival posvećen velikom glumcu Josipu Bobiju Marottiju (1922. - 2011.), a od 8. do 22. studenoga prikazat će se čak četrnaest predstava.

Privukla me produkcija vinkovačkog kazališta "Joza Ivakić", vedra, eskapistička komedija "Privatni životi", nekad slavnog engleskog glumca, skladatelja, redatelja pisca Noëla Cowarda (1899. - 1973.), koju je pitko preveo Mišo Grundler, a hrvatsku je praizvedbu režirao Hrvoje Korbar, podosta skrativši tekst i ponešto ga adaptiravši.

Posrijedi je ljubavna zmešancija s dva para, koji čine ljubavni četverokut (shema kakvu je i Shakespeare volio), a ovdje je bitno to što se ti likovi iz više srednje engleske klase ne "adaptiraju" u nekakve domaće okvire. Scenografija Davora Molnara jest onako, po engleski, realistična, ako ne i toliko skupa i uvjerljiva, kostimi Zdenke Lacine također rekreiraju kakav građanski ambijent otprije stotinjak godina, a gluma teče vodviljski glatko.

Salonska, dakle, zabava za namirene ljude, daje, međutim, i zrnce provokativnosti, a likovi nisu zamišljeni mehanički, nego se u tim dokonim građanima kriju karakteri koje prepoznajemo i kao naše susjede, a možda i kao vlastite slike. Četvero sudionika usvojilo je energičan scenski pokret, rad Maje Huber, a i inače je režija dala ritmičan mizanscen, često ilustriran glazbom Stanislava Kovačića.

Najviše pozornosti privlači mladi Vedran Dakić, kao neurotični, pasivno agresivni šmokljan Victor Prynne. Fizički se cio dao u ulogu, troši mnogo energije i zabavlja nas uvjerljivo. Uvjerljiv je, ali ponekad mu pobjegne nepotrebno slavonski naglasak, i Vladimir Andrić, kao ponešto grub ženik Elyot Chase, a obojici prostor za igru otvaraju Katarina Baban kao Sibyl Chase te Martina Stjepanović Meter kao Amanda Prynne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:04