KULTNI FILM

Prije Milanovića ‘Ružnih, prljavih, zlih‘ sjetila se Lenka Udovički i napravila sjajnu predstavu

Rade Šerbedžija i Lenka Udovički 
 Goran Šebelić/CROPIX
Istoimena predstava po motivima filma o ljudima ‘s dna kace‘ Ettorea Scole mogla bi ovoga ljeta igrati i na Brijunima

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nedavno je za vrijeđanje svojih političkih protivnika upotrijebio naslov filma "Ružni, prljavi, zli", inače duhovitu grotesku režisera Ettorea Scole o ljudima s margine iz 1976. godine. Lenka Udovički (54) trenutno s istoimenom predstavom po motivima iz toga filma u Beogradu dobiva odlične kritike, a opasku predsjednika RH nije čula.

Politiku većinom preskače jer ima ionako puno svog umjetničkog posla. No slaže se, i više od 40 godina od snimanja filma, i dalje se koprcamo u moralnome blatu.

"Scola je bio socijalno i politički osviješten. Pisao je o ljudima 's dna kace', talijanski neorealizam je okrenuo naglavačke. Napravio je crnu grotesknu komediju koja je ozbiljna kritika društva. Govori o ljudima koji nemaju perspektive, onima na društvenom i moralnom dnu. Mene je dosta zanimalo cjelokupno srozavanje čitave zajednice, bez obzira što možda danas materijalno imamo više. Konzumerizam cvjeta, ali perspektive za duhovni razvoj i rast nema. U situaciji smo bezperspektivnosti. Logika je 'ako možeš, grabi i otimaj', to je postala maksima", kaže nam Udovički, koja se s djelom "Ružni, prljavi i zli" Slobodana Obradovića u velikom stilu vratila na beogradsku scenu nakon 20 godina.

Autorsku ekipu projekta Beogradskog dramskog pozorišta čine scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, kompozitor Nigel Osborne i koreograf Staša Zurovac, a glavnu ulogu igra naš Ozren Grabarić.

Premijera je trebala biti još lani u ožujku, ali su zbog pandemije koronavirusa stigli tek do generalnih proba tako da je predstava krenula tek 8. listopada.

image
Lenka Udovički
Goran Šebelić/CROPIX

Lenka Udovički jako je zadovoljna odličnom reakcijom publike. Nakon zatvaranja kazališta zbog epidemioloških mjera, u travnju kreću nove izvedbe.

Ona se s obitelji za vrijeme korone povukla u Istru, kaže, u lijepo okruženje maslina i mora. Sa suprugom Radom Šerbedžijom trenutno pravi planove za ovo ljeto Ulyssesa na Brijunima.

"Nadamo se da će nam prilike dozvoliti da ova predstava dođe i gostuje, a planiramo obnoviti i 'Antigonu', 'Kralja Leara', 'Tko se boji Virginije Woolf'. Radimo planove kao da će sve biti u redu i najbolje moguće", govori Lenka i dodaje da su jako ponosni što su lani uspjeli proslaviti 20. godišnjicu Ulyssesa. Tad su održali prvi sail-in koncert u Hrvatskoj. Koncert i sva popratna događanja izvodila su se na pozornici postavljenoj na obali i molu Malog Brijuna, uz velika platna po uzoru na velike koncerte na otvorenome, dok je publika program pratila s brodova u zaljevu.

"Bila je to magična večer, a svi smo bili na sigurnoj distanci", kaže Lenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:55