‘SUPERZVIJEZDA‘

Preko talent showa i poljubaca u katoličkoj školi do pobjede na SKAZ-u: Upoznajte mlade zagrebačke glumce-amatere

Scena iz predstave 'Superzvijezda'

 Centar Kulture Knap
Predstava ‘Superzvijezda‘ nastala prema filmu iz 1999. osvojila je žiri i publiku ovogodišnjeg SKAZ-a i plasirala se u finale

Kad bi vam netko spomenuo katoličku školu, vjerojatno vam prve asocijacije ne bi bile - veliki vatrometom uokviren poljubac, talent show, telekineza i najzgodniji frajer u školi. Ako vam svi ovi pojmovi bačeni na jednu hrpu i dalje nemaju baš previše smisla, možda biste trebali (ponovno) pogledati film 'Superstar' iz 1999. godine redatelja Brucea McCullocha i scenarista Stevea Korena. Jer je upravo prema tom tekstu nastala predstava 'Superzvijezda', koju je adaptirala i režirala Rebecca Agić, a izvela umjetnička organizacija Točka na i (grupa Točka utorCCom) umjetničkog voditelja organizacije Lovre Krsnika. S predstavom su nastupili na ovogodišnjem 46. izdanju SKAZ-a, Susretu kazališnih amatera Zagreba u Centru KNAP. Od ukupno 26 predstava koliko ih se kvalificiralo za program 26. FZKA (Festival zagrebačkih kazališnih amatera), ova je komedija osvojila žiri (Zlatko Krilić - književnik, Zvonko Novosel - glumac i dramski pedagog, Petra Kurtela - glumica i scenaristica), ali i publiku te se plasirala na državni festival FHKA.

A koliko ih je predstava osvojila, najbolje govori i to da je, osim nagrade za najbolju predstavu, glavna glumica Nina Damjanović također osvojila i nagradu za najbolju glumicu za ulogu učenice Marije Katarine, kojoj je najveća želja postati - superzvijezda. Hrvoje Podobnik i Kristijan Živčec također su dobili nominacije za najbolju mušku ulogu u ovoj predstavi čija radnja lako prikuje gledatelja u kazališni stolac.

image

Proglašenje najbolje predstave na SKAZ-u

Centar Kulture Knap

Preko talent showa do poljupca?

Zaplet počinje kada pomalo nespretna Marija Katarina koja živi samo s bakom (Izabela Kisić) poželi da je primijeti najljepši dečko na školi, Vilibor (Kristijan Živčec). Nažalost, Marija Katarina nema baš puno šanse jer je Vilibor, naravno, već zauzet - i to s Janom, najpopularnijom djevojkom u školi (Duška Jurić). No, prilike uvijek postoje, a Marija Katarina svoju vidi u svećenikovoj (Hrvoje Podobnik) najavi natjecanja za mlade talente! Marija Katarina svakako razmišlja o prijavi jer bi joj pobjeda osigurala odlazak u Hollywood gdje bi glumila u filmu pozitivnih moralnih vrijednosti. I privukla pažnju Vilibora. Velika joj je potpora prijateljica Helena (Ana Karagić), ali i zaljubljeni Milivoj (Filip Somek), dok su ostali prijatelji tu uz nju, ali istovremeno u svom 'posebnom' svijetu (Eleonora Jerković, Nikolina Črnek i Dajana Alić).

image

Glumci Točke na i - Filip Somek, Duška Jurić, Nina Damjanović, Kristijan Živčec, Ana Karagić, Hrvoje Podobnik, Izabela Kisić, Nikolina Črnek i Lucija Vrban

Privatna Arhiva

Voditeljica Rebecca Agić sretna je zbog pobjede na 46. SKAZ-u, a smatra da je to jedino mjesto gdje amateri Zagreba mogu pokazati što su i što rade pa je zato i prijavila svoju novu grupu na smotru.

- Vodim dvije grupe u Točki na i, koje se jako razlikuju po senzibilitetu rada i karakterno. Ova je grupa veliko dijete koje puno zna, ali uvijek želi znati još više, koje rado uči i sretno je kad vidi da to što uči vrijedi i ima koristi. Sviđa mi se što grupa ima energiju obitelji, što ne moram biti dio njih iznutra da bi funkcioniralo; radimo po najdivnijem sistemu učitelj – učenik , gdje učitelj pokaže gdje gledati, a ne što gledati, otvori prozore, ali oni sami kroz njih gledaju i to sjajno funkcionira, govori Agić, koja je prije 'Točke' 15 godina radila u kulturnom centru KNAP, vodila dječje grupe i Teatar Gaudeamus.

Od sumnje u sebe do osvojenih 'daski koje život znače'

U početku su i sami glumci bili skeptični oko uspjeha predstave jer im je ovo bilo prvo takvo zajedničko natjecanje, no priznaju da im je drago što na kraju nije bilo razloga za sumnju u same sebe.

- Realizacija ove predstave nadmašila je apsolutno sva moja očekivanja. Za početak, glavna uloga nije uopće bila namijenjena meni već jednoj drugoj curi koja je na prvoj čitaćoj probi rekla da se privremeno seli van Hrvatske i da neće moći glumiti. Tako je uloga dopala mene, sretna sam i zahvalna, govori glavna glumica Nina Damjanović. I Hrvoje Podobnik kaže da je znao da ova grupa „ima veliki potencijal, pogotovo za komediju koja je svima dobro legla”, a s njim se slaže i Kristijan Živčec, kojemu se posebno svidjela kolegijalnost cijele grupe. - Neki su čak odgodili putovanja ili su se ranije vratili s putovanja zbog nas ostalih i same predstave... To su samo neki primjeri, a ima ih jako puno. Uglavnom, jako mi je drago da sam s takvom ekipom u bilo kakvom projektu, kaže.

Svaka predstava najčešće ima i glavnu negativku, a ovdje je ta uloga 'dopala' Dušku Jurić. - Na kraju je predstava ispala stvarno super i pomogla mi je da pomaknem neke svoje granice i prihvatim lik za koji sam mislila da ga neću moći odglumiti jer je totalna suprotnost od mene same, govori.

image

Scena iz predstave 'Superzvijezda'

Centar Kulture Knap

Budući da su nova grupa i da se nisu poznavali od ranije, mnogi su bili sumnjičavi hoće li u kratkom vremenu uspjeti postaviti predstavu na 'daske koje život znače'.

- Ljudi su se čudili kada bi čuli da smo nova grupa. Jako sam zahvalna da sam dio ove ekipe. Upijam pozitivnu energiju, radim ono što volim, dozvoljeno mi je maksimalno kreveljenje i glupiranje, a i količinu slatkiša koju pojedem na tim probama nitko ne vidi, govori Ana Karagić, najbolja prijateljica Marije Katarine. Da je Točka utorCCom postala njezina druga obitelj slaže se i Izabela Kisić, koja poput svoje uloge bake mudro zaključuje da, „iako nije uvijek sve bilo lako, svaka daščica postavljena je s puno pažnje, vjere i ponosa.” Eleonora Jerković također navodi da joj je "super što su svi opušteni i što mogu biti slobodni i učiti nove stvari."

A da su pred njima razne glumačke slobode i nove, uzbudljive stvari potvrđuje i sama voditeljica grupe, koja će s ovom pobjedničkom ekipom 29. svibnja nastupiti u finalu koje se održava u Vodicama.

- Upoznavanje je gotovo; idemo biti veći, opasniji, važniji – sebi samima prvenstveno, a onda i publici. Nametnuli smo ovom predstavom svoj imidž i od nas će se puno očekivati i dalje. Mislim da smo Točka utorCCom i ja u jako dobroj simbiozi i da je pred nama puno sjajnih projekata – prvenstveno na naše, a onda na zadovoljstvo publike, zaključuje Agić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 10:43