'U IME NOVCA'

Predstava koju čak ni Pero Kvrgić kao Isus Krist spasiti ne može

Dramsko kazalište Gavella nije imalo dobru sezonu, jedina bolja predstava Dolenčićev je “Candide”.

U to sivilo uklapa se i ova posljednja premijera: Dražen Fernečina mlako je a isjeckano, brbljavo a tromo režirao slab komad “U ime novca” suvremene ruske spisateljice Viktorije Nikiforove (r. 1971.). Ne znam, zapravo, kakav je izvornik, jer ovaj je prijevod iz pera Irene Lukšić suvišnom adaptacijom ukrasio dramaturg Dubravko Mihanović. Kako bilo, radnje nema. A nema ni likova. Samo neke feljtonske prikaze plošno brbljaju, o onome što ih muči, ništa nije potisnuto, sve je doslovno, pa i doslovno naporno.

Pričaju o novcu

Likovi podižu kredite koje ne mogu vraćati, i svi pričaju samo o novcu, čak i jedan koji se još nije rodio, no to namjerno pretjerivanje ne proizvodi pozitivan kontraefekt. Glumci su dosadni i predstava je dosadna. Gledao sam je u ponedjeljak, tri dana po premijeri, i jedino su mi se simpatičnima učinili srednjoškolci iz 12. reda partera koji su bezobrazno oponašali nemoćne piskute glumaca sa scene.

Tekst je nepotrebno pohrvaćen, pa se ne događa u Moskvi nego u Zagrebu, a još se iznose i statistički podaci o dugovima hrvatskih građana. Sve to zvuči kao početnički davež, gdje se umjesto igre daju rastegnuti skečevi, s digresijama koje ih objašnjavaju. Dakle, prvo razgovor a onda primjer. Tako dosadno niti u školi nije.

Glumci izvan forme

Scenograf je sam autor i kostimografkinja Marita Ćopo. Ideja je bila dobra, realizacija ne. Sa scene, iz prizora u prizor, nestane po jedan komad namještaja. Kvaka je u tome što taj proces nema veze s radnjom. Pa te ispočetka scena nervira, jer ne odgovara zbivanju, a kad shvatiš što je, već je kasno za dojam.

U ovako mlitavim predstavama obično su svi glumci izvan forme. Tako je i ovdje.

No, svježinom se izdvaja Ranko Zidarić, u ulozi bankovnog menadžera. On kao da je izvan predstave, kontrolira i nasmijava publiku. I jedino se u njemu, glede novca, izgleda odvija prava drama. Ostali su bezvoljni i prazni, pa čak i Pero Kvrgić u ulozi Isusa. Zamislite dakle predstavu koju čak ni Isus Krist skupa s Perom Kvrgićem spasiti ne može.

Glavnu ulogu trgovca Vlade s pomalo neugode odigrao je Hrvoje Klobučar. Bez energije i unutarnje živosti je i Dijana Vidušin u drugoj glavnoj ulozi, njegove sestre Lee.

Još igraju Dražen Kühn, Ksenija Paić, Ivana Roščić, Perica Martinović i Nenad Cvetko. Živahnu glazbu, čija se dramaturška funkcija ne nazire, skladao je pak vječni radoholičar Mate Matišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:18