Festival u Almadi

"Povijest nasilja", predstava u režiji Ivice Buljana i izvedbi Mini teatra, gostovala u Portugalu

”Povijest nasilja” izvodi slovenski Mini teater
Buljanova predstava, kao i ona Van Hoveova, nastala je prema romanu Edouarda Louisa, koji je bio i posebni gost festivala

Mini teater iz Ljubljane upravo se vratio s Međunarodnog kazališnog festivala u Almadi i Lisabonu gdje je prikazao predstavu „Povijest nasilja“ u režiji Ivice Buljana. Ovaj je festival najveća teatarska smotra u Portugalu koja se ove godine održava 38. put, i to od 2. do 25. srpnja, a utemeljio ga je Joaquim Benite, jedan od najvažnijih portugalskih režisera i direktora koji je modernizirao kazalište nakon razdoblja diktature.

Na ovogodišnjem festivalu prikazuju se predstave nekih od najvažnijih autorskih imena europskog teatra. Slavni nizozemski redatelj Ivo Van Hove gostuje s predstavom „Tko je ubio moga oca“ prema romanu Edouarda Louisa, a francuska redateljica Irene Bonnaud s predstavom „Prijateljstvo“ prema tekstovima Piera Paola Pasolinija i Edoarda de Filippa. Čuveni koreograf Josef Nadj prikazuje predstavu „Omma“ koja je nastala u suradnji s plesačima sa zapadne obale Afrike.

Pisac i redatelj Tom Wolf napisao je tekst „Noćni posjetitelji“ o životu Marije Callas koju glumi Monica Bellucci. Na festivalu će se prikazati i „Molly Bloom“ prema zadnjem poglavlju iz „Uliksa“ Jamesa Joycea. Predstavu režira belgijski redatelj Jan Lauwers, direktor skupine Needcompany, a naslovnu ulogu igra slavna Viviane De Muynck. Oni su prije deset godina gostovali na Festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu s kultnom predstavom „Isabelina soba“.

Buljanova predstava, kao i Van Hoveova, nastala je prema romanu Edouarda Louisa u kojem se čin nasilja analizira u društvenom i filozofskom kontekstu rasizma, homofobije i ksenofobije. Edouard Louis je bio posebni gost festivala. U predstavi glume Petja Labović, Benjamin Krnetić, Saša Pavlin i Robert Waltl, a glazbu je napisao i izvodi je uživo Boris Vlastelica iz beogradske skupine Repetitor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:07