POČETAK NOVE SEZONE

Par u krizi stiže u luksuzni hotel i pokušava spasiti brak. No kad se pojavi...

Anđela Ramljak i Dado Ćosić

 Marko Ercegović
ZKM u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama najavljuje ‘12. NOĆ ili kako hoćete‘ Grzegorza Jarzyne i Romana Pawlowskog

U protekloj kazališnoj sezoni predstave na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih pogledalo je 39.000 gledatelja, a već stiže i rujanska najava za početak nove kazališne sezone 2023/24. Naime, od 3. do 8. rujna 2023. u ZKM-u se u organizaciji izdavačke kuće Fraktura održava značajan Festival svjetske književnosti, a od njihova dramskog programa, osim repriznih naslova, u rujnu će se promovirati i nagrađeni dramski autori s novim ciklusom Držić u ZKM-u, a 23. rujna 2023. postavlja se i prva premijera - ZKM u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama najavljuje "12. NOĆ ili kako hoćete" Grzegorza Jarzyne i Romana Pawlowskog, a prema motivima drame "Na tri kralja ili kako hoćete" Williama Shakespearea.

U predstavi glume Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher, Katarina Bistrović Darvaš, Petra Svrtan, Mateo Videk, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica,Toma Medvešek i Ivana Starčević.

image

Barbara Prpić i Doris Šarić Kukuljica

Marko Ercegović

U ljubav vjerujemo. "Na tri kralja" u režiji Grzegorza Jarzyne uprizorenje je jedne od najpoznatijih komedija Williama Shakespearea, čitano iz perspektive rodnih uloga. U Jarzyninoj interpretaciji renesansna komedija pogrešaka postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga. Kao što kaže jedan od likova, Olivia, ljubav je poput kuge koja se neočekivano pojavi, ostavljajući ljude ranjivima. Slično tome, nebinarna osoba je ranjiva na svoju pravu prirodu. Između redaka poetskih ljubavnih ispovijesti krije se drama onih koji traže jezik kojim bi izrazili svoje skriveno ja.

Predstava je smještena u luksuzni hotel Iliria u ljetovalištu, gdje na vikend stiže aristokratski par Orsina i Olivio sa svojim pomoćnicima i prijateljima. Svrha putovanja je spasiti njihov brak koji je u krizi. Kad se Viola, nebinarna djevojka, pojavi u hotelu, planovi aristokratskog para izmaknu kontroli.

"Na tri kralja" govori o rodnim ulogama i njihovu utjecaju na međuljudske odnose. Što je seksualnost? Definira li spol ljubav i želju? Koliko smo sposobni iskoračiti iz društvenih uloga koje je kultura stvorila u nama? Pretvara li se sloboda koju su naše zemlje izborile u posljednjem desetljeću 20. stoljeća u slobodu pojedinaca da biraju tko su?

image

Grzegorz Jarzyna i Mia Melcher

Marko Ercegović

Rođen 1968. u Chorzówu, Grzegorz Jarzyna jedan je od najpopularnijih poljskih kazališnih redatelja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Jagiellonskog sveučilišta u Krakowu te Državnoj kazališnoj akademiji Ludwik Solski u Krakowu, gdje je studirao režiju. Godine 1998. postao je umjetnički direktor TR Warszawa, jednog od najinovativnijih kazališta u Poljskoj.

Jarzyna režira klasične drame, reinterpretirane na hrabar i inovativan način, adaptacije poznatih europskih romana, suvremeno europsko dramsko pismo, kao i opere. Svoju međunarodnu reputaciju stekao je pozivima na razne festivale i gostovanjima u Europi i svijetu, u Avignonu, Edinburghu, Moskvi, St. Petersburgu, Jeruzalemu, Berlinu, Münchenu, Beču, Stockholmu, Parizu, Londonu, Dublinu, Torontu, New Yorku, Los Angelesu, Wellingtonu i Hong Kongu. Godine 2007. dobio je jednu od najprestižnijih nagrada njemačkog govornog područja u Europi, Nestroy-Preis, koja mu je dodijeljena za režiju "Medeje" u bečkom Burgtheatru (2006.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:06