Teatar Erato

Okolnosti u kojima su se voljeli Marijana i Vanja promijenile su se, no priča o nemogućoj ljubavi svježa je i danas

Zagrepčanka se vraća

 Denis Butorac
Nova kazališna adaptacija ‘Zagrepčanke‘, kultnog romana Branislava Glumc, premijerno će se moći pogledati u Lisinskom 30. ožujka

Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna. Ovaj roman Branislava Glumca, prvi put objavljen 1974. godine, u međuvremenu je postao bestseler - dosad je prodan u više od 200 tisuća primjeraka. Kao kazališni komad, "Zagrepčanka" je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu, u izvedbi Branke Cvitković i pokojnoga Bože Oreškovića, i smatra se jednim od najvećih hitova nacionalne kazališne kuće u sedamdesetim godinama 20. stoljeća.

Današnju koncepciju i adaptaciju potpisuju redatelj Dražen Krešić i dramaturg Patrik Gregurec, a igraju (u alternacijama) nadareni mladi zagrebački glumci - Tea Harčević, Nikolina Prkačin, Domagoj Janković i Bernard Tomić.

Branislav Glumac uspio je majstorskom vještinom slaganja slova stvoriti svevremensku priču koja ne poznaje granice - stavljanjem fokusa na osobno i intimno, u maniri velikih majstora, preko pojedinačnog je progovorio o univerzalnom. Kroz priču o Marijani, neobuzdanoj djevojci iz višeg sloja, koja svoju obitelj doživljava kao licemjernu zajednicu i život traži na periferiji, u sigurnom i pouzdanom dobrom komadu stare zemlje, ova predstava brutalno razgolićuje ljude i razlaže sve nijanse društvenog života. Sada, dvije godine nakon potresa, "Zagrepčanka" je i mnogo više od kazališne predstave, ona je dar i posveta obnovi ranjenog Zagreba.

Teatar Erato i Media Bar u ovom su projektu partneri prvi put, no već planiraju nove produkcije. Premijera predstave je u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 30. ožujka, a kreatori ove sjajne ideje uvjeravaju nas kako će predstava trajati, baš kao i ona igrana u Hrvatskom narodnom kazalištu u prošlom stoljeću - i to 300 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:34