VAŽNA MANIFESTACIJA

Noć u kojoj kazališta u 46 gradova postaju glavna mjesta susreta, dijaloga te druženja za umjetnike i publiku

Press konferencija na kojoj je predstavljen program ‘Noći kazališta‘

 Edita Sentić
U sljedećem razdoblju želimo jačati suradnju s odgojno-obrazovnim sektorom s ciljem razvoja publike, kaže Sandra Banić Naumovski

U KunstTeatru u Zagrebu u utorak je na konferenciji za medije predstavljen program manifestacije "Noć kazališta", u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava, koja će se ove godine održati u subotu, 25. studenoga, u više od 100 kazališta u 46 grada diljem Hrvatske. Program "Noći kazališta" predstavili su ravnateljica Narodnog sveučilišta Dubrava Sandra Banić Naumovski, Ivan Planinić iz KunstTeatra, Katarina Mažuran Jurešić iz Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, Danica Juričić Spasović iz Zagrebačkog kazališta mladih i Margareta Fabičević iz Bjelovarskog kazališta.

"Noć kazališta" manifestacija je posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima, a u program su uključena javna i nezavisna kazališta, Centri za kulturu, Pučka otvorena učilišta, nezavisne kazališne skupine i umjetničke organizacije, amaterska kazališta te samostalni kazališni umjetnici. Tijekom manifestacije, kazališta postaju glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, kako umjetnika i kazališnih djelatnika, tako i publike.

Manifestacija sustavno i višegodišnje njeguje neselektivno uključivanje sudionika i iznimnu otvorenost svim izvedbenim formama i oblicima, potiče na kazališno stvaralaštvo i njegovu promociju te razvija intersektorsku suradnju.

"Ponosni smo što smo u ovih 15 godina uspjeli zadržati širinu i važnost manifestacije, a u sljedećem razdoblju želimo jačati suradnju s odgojno-obrazovnim sektorom s ciljem razvoja publike", rekla je Sandra Banić Naumovski.

I Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci sudjeluje u manifestaciji dugi niz godina.

image

Press konferencija na kojoj je predstavljen program ‘Noći kazališta‘

Edita Sentić

"Noć kazališta idealna je mogućnost da se kazalište poveže s publikom, ali isto tako bitno je da postoji sinergija između institucionalne i nezavisne scene te da se s institucionalne razine sruši fama elitne pozicije kazališta", izjavila je Katarina Mažuran Jurešić iz riječkog HNK.

Nezavisna kazališta često su u neravnomjernoj poziciji u odnosu na institucionalna, što nije nužno zbog kreatora javnih politika, već sistemskih nedostataka. Ivan Planinić iz KunstTeatra kaže da se trendovi mijenjaju i da je sve veći broj kazališta na nezavisnoj sceni, a to je važno za razvoj kulture. Ove će godine u Noći kazališta, nastavlja Planinić, KunstTeatar ponuditi besplatnu izvedbu predstave "Dobar, loš, mrtav", s kojom su nastupili i prve godine kad se kazalište uključilo u ovu manifestaciju.

Zagrebačko kazalište mladih sudjeluje u manifestaciji od samog početka, a Danica Juričić Spasović najavila je da će publika imati priliku vidjeti predstavu "12. NOĆ ili kako hoćete" u produkciji ZKM-a i Dubrovačkih ljetnih igara, u režiji Grzegorza Jarzyne, a predstava se bavi pitanjem rodnih uloga, seksualnosti i ljubavi.

Bjelovarsko kazalište uskoro slavi 27. godina postojanja i rasadnik je mladih. Margareta Fabičević iz Bjelovarskog kazališta navodi da je jako važno osloboditi prostor za mlade za njihov daljnji razvoj, a predstavila je i trodnevni program u povodu "Noći kazališta". Centralno događanje je u subotu, 25. studenoga, izvedbom satirične komedije "Zlo-čist-oća!", autora i izvođača Luke Kuzmanića i redatelja Ivana Mokrovića.

Manifestacija "Noć kazališta" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Program "Noći kazališta" dostupan je OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:25