ULAZ SLOBODAN

Nina Violić i zvijezde riječkog teatra večeras u Petom Kupeu: ‘Pripremili smo vam nešto posebno‘

Deni Sanković, Ana Marija Brđanović, Mario Jovev

U sklopu projekta Jutarnjeg Lista večeras od 20 sati nastupaju Ana Marija Brđanović, Deni Sanković i Mario Jovev, a sviraju Replikanti

Pobjegla sam s probe i zatvorila se u toalet na vrhu Hrvatskog narodnog kazališta da najavim jednu važnu stvar - kaže naša poznata glumica Nina Violić odmah na početku videa koji je poslala Jutarnjem listu zbog medijsko-scenskog projekta "Oni dolaze".

Ona će naime predstaviti tri mlade riječke glumačke zvijezde - Anu Mariju Brđanović, Marija Joveva i Denija Sankovića - koji večeras u 20 sati nastupaju u renomiranom klubu Peti kupe. Riječki trio, svi redom članovi Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca za zagrebačku će publiku (ulaz u Peti kupe slobodan je za sve) izvesti specijalnu predstavu koju su osmislili i uvježbali samo za ovu priliku, a nakon toga će s Ninom Violić razgovarati na pozornici. Teme su brojne: dobivaju li mladi glumci dovoljno prilika, može li se od glume živjeti, kako su i zašto postali glumci i što očekuju u budućnosti...

image

Marko Jovev

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Deni Sanković

Vedran Peteh/Cropix

- Sjajno je da su Jutarnji list i autorica projekta Dubravka Vrgoč dali priliku mladim hrvatskim talentima da pokažu što znaju, da im daju prostor i vjetar u leđa jer glumci poput njih skora su budućnost našeg kazališta - rekla je Violić u najavnom videu.

Nakon nastupa Brđanović, Sankovića i Joveva zabava se u ponedjeljak navečer nastavlja uz nastup benda Replikanti te druženje s glumcima. Bit će to prava kabaretska večer za kazališne sladokusce.

- Pripremili smo vam 35 minuta pjevanja, humora i dobre glume - poručuje trojac iz Rijeke.

Potpora starijih kolega

Ovog se ponedjeljka projekt "Oni dolaze" održava drugi put. Naime, 25. rujna premijerno su nastupili Stipe Jelaska i Katarina Romac iz Splita, a sve do 6. studenoga, svakog će se ponedjeljka u Petom kupeu redati različiti mladi talenti, od Osijeka, Zagreba, Rijeke pa sve do Splita, njih ukupno 14 koji su odabrani za, nadamo se, tek prvu sezonu manifestacije "Oni dolaze"‘.

image

Jelena Miholjević, Katarina Romac, Stipe Jelaska

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Katarina Romac, Stipe Jelaska, Dubravka Vrgoč

Tomislav Kristo/Cropix

Mlade glumce naravno podržavaju njihovi stariji i već etablirani kolege. Tako je s Jelaskom i Romac razgovor odradila naša poznata glumica Jelena Miholjević, a nakon Nine Violić, sljedećeg ponedjeljka na redu je Frano Mašković koji će intervju voditi s osječkim glumcima Ivom Slavić, Matejom Tustanovski i Matkom Trnačićem.

Jutarnji list pokrenuo je medijsko-scenski projekt "Oni dolaze" upravo zato - da bi mladim ljudima koji su tek na početku karijere dao priliku da pokažu što znaju i koliko mogu.

Iako su mnogi od prvih 14 koje smo odabrali već imali zapažene uloge i redovito osvajaju nagrade, njih kao i ostale mlade glumce u zemlji muče iste stvari.

- Europska komisija u kulturnim strategijama u posljednje vrijeme ponajviše ističe potrebu za promoviranjem mladih umjetnika, držeći da je njihova pozicija u današnjem društvu iznimno teška. Umjetnicima se nakon završetka školovanja ne nudi aktivno sudjelovanje u profesionalnom životu, nego postaju marginalizirani, a time osuđeni na dugogodišnje čekanje ili slučajne prilike. U tom se kontekstu postavlja i pitanje budućnosti domaćeg, ali i europskog kazališta u kojem je već prosječna publika prešla granicu od 60+, a ansambli repertoarnih kazališta ne zapošljavaju mlade, već ih povremeno ugošćuju u pojedinom projektu, ne brinući se za njihov kreativni razvoj - kaže Dubravka Vrgoč, jedna od autorica projekta "Oni dolaze", koja je kao intendantica vodila Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Oni dolaze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:43