ZBILJA

Nina Violić i Livio Badurina u prvoj ovosezonskoj premijeri HNK Zagreb. Mjesto radnje? Tonska dvorana

Livio Badurina i Nina Violić

 Mara Bratoš/
Kako navode: ‘Inspiriran predavanjima fizičara Richarda Feynmana, pokus će nam dati odgovore zašto se nešto zbiva, uputiti nas na bitno i nebitno, baciti svjetlo na nove pojave‘

Prva ovosezonska dramska premijera održat će se 15. listopada u tonskoj dvorani zagrebačkog HNK. Redatelj dramskog eksperimenta ZBILJA je Tomislav Šoban, a u njemu sudjeluju glumci Nina Violić i Livio Badurina koji su zajedno s redateljem osmišljavali ovaj pokus.

Kako navode: "Inspiriran predavanjima fizičara Richarda Feynmana, pokus će nam dati odgovore zašto se nešto zbiva, uputiti nas na bitno i nebitno, baciti svjetlo na nove pojave. U prirodnim znanostima eksperiment uspio je ako uvijek daje jednak rezultat. U dramskoj umjetnost eksperiment je uspio ako nikada ne daje jednak rezultat. Da bi kazalište bilo uspješno, da bi nam nešto reklo o zbilji, proba, pokus, eksperiment bi svaki put morao dati drukčiji rezultat"

"Da bi se kazalište uopće dogodilo, mora se dogoditi nešto drugo. Mora se događati nešto drugo. Ako je g=9,81 m/s2, u tonskom ćete studiju HNK možda vidjeti Ninu Violić i Livija Badurinu, sada ili kasnije, možda ih čuti od negdje drugdje, možda iz nekog drugog puta, možda neki drugi put, možda na filmskom setu presvučenom u kazališnu kutiju, možda u kazališnoj kutiji presvučenoj u filmski set. A možda ćete vidjeti nešto posve drugo, prozirnu zbilju potpuno neovisnu o nama. Ova najava ima 205 riječi, vani je sunčan dan, nije toplo, a od početka do kraja čitanja prošlo je 58 sekundi", ispričao je koautor teksta i dramaturg Marin Lisjak.

Autorski tim čine: tekst Tomislav Šoban, koautor teksta i dramaturgija Marin Lisjak, režija i scenografija Tomislav Šoban, kostimografija Gabrijela Krešić, glazba Miro Manojlović, oblikovanje svjetla Luka Matić, scenski pokret Natalija Manojlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:23