UKRAJINSKA BALERINA U SPLITU

‘Ne piše nam se dobro. Ne znam šta je ljudima u glavi, ovaj rat je izgleda samo Rusima jasan‘

Irina Čaban Bilandžić, Ivan Boiko i Eva Karpilovska

 Josko Supic/CROPIX
Moja baka nije u stanju putovati, a majka ostaje s njom u Kijevu gdje nema struje, kaže prvakinja splitskog Baleta rodom iz Ukrajine

"Uzeli su nuklearku Černobil, uzeli su nuklearku Zaporižje. Mislim da nam se ne piše dobro. Zaporižje je 10 puta veće od Černobila i ukrajinski mediji upozoravaju na moguću opasnost od radijacije, unatoč tome što eksplozije nije bilo. Rusi su zauzeli nuklearku i nisu dali ukrajinskim vatrogascima da joj pristupe. Što na to reći... Doista ne znam šta je ljudima u glavi, ovaj rat je izgleda samo Rusima jasan", rekla je u petak ujutro ukrajinska primabalerina Eva Karpilovska, prvakinja splitskog Baleta rodom iz Kijeva, s kojom smo razgovarali dva sata nakon napada na nuklearku Zaporižje.

image

Eva Karpilovska

Vojko Basic/CROPIX

Karpilovska u Splitu živi 12 godina i neprestano je u kontaktu sa svojom obitelji u Kijevu. Prvoga dana rata primabalerina je za Jutarnji rekla kako joj je čitava obitelj zaglavila u Kijevu, no da su tvrdoglavi i ne žele nigdje, unatoč njezinim nagovorima da se evakuiraju. Osam dana poslije situacija se promijenila.

- U međuvremenu, polovica obitelji, moja tetka, rođakinja i nećakinja krenuli su put zapadne Ukrajine, polovica ostaje kod kuće. Moja baka zbog svojih godina nije u stanju putovati, a majka ostaje s njom. Njih dvije hrabro i neustrašivo ostaju u Kijevu gdje nema struje, pa se po napajanje mobitela, agregat, ide kod susjeda. Hrane još uvijek imaju, no nisam sigurna imaju li je dovoljno za sve dane koji slijede. Prve dane majka nije mogla spavati, a sad se navikla na užas i nekako hvata san - govori Eva Karpilovska, kojoj je jako teško svakodnevno raditi u Baletu u ratnim okolnostima.

image

Irina Čaban Bilandžić, Ivan Boiko i Eva Karpilovska

Josko Supic/CROPIX

- U jeku proba za nadolazeću premijeru 'Mozart à 2 & Don Juan' u baletnoj dvorani ne viđam ruske plesače koji su nešto stariji i ne sudjeluju u ovoj premijeri. Ne razgovaramo s ruskim kolegama o ratu, niti su se oni samoinicijativno o tome izjašnjavali. Mi ukrajinski umjetnici u splitskom baletu odlučili smo da kultura mora ostati neutralna. Međusobno se podržavamo, svi su uz nas, svi su nam ponudili neku vrstu pomoći, a neki prijatelji Hrvati nude i apartmane za smještaj izbjeglih Ukrajinaca - govori o solidarnosti Eva Karpilovska.

image

Eva Karpilovska

Jakov Prkic/CROPIX

Dvanaestu sezonu je u Spltu, vjeruje da je na polovici radnoga vijeka profesionalnog baletnog plesača. Hrvatsku smatra svojom drugom domovinom i plan joj je ovdje ostati. U subotu, 5. ožujka, premijera je baleta "Mozart à 2 & Don Juan", neoklasičnog plesnog diptiha.

- Prolazimo kroz moralni pakao i nije mi uvijek lako raditi, naročito ako je glazba na koju plešem sjetna i tužna. No uz takvu je glazbu na jedan način lakše i iskazati svoje emocije. U baletu se općenito smatra da je plesač potencijalno kvalitetniji ukoliko je životno iskusniji. U svojim emocijama i mislima pokušavam plesati za svoju domovinu, rodbinu i obitelj. Ako dobijem ulogu u nadolazećoj premijeri 'Onjegina', posvetit ću je Ukrajini - najavila je Karpilovska.

image

Irina Čaban Bilandžić, Ivan Boiko i Eva Karpilovska

Josko Supic/CROPIX

"Onjegin" je balet prema Aleksandru Sergejeviču Puškinu i uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog.

- Zabranimo li Čajkovskog, nema više baleta, izgubit ćemo stup baletne umjetnosti! Ne treba ništa zabrinjavati, ljudi moraju naučiti odvajati politiku od kulture. Moji kolege nisu krivi za rat, a ponajmanje je za rat u Ukrajini kriv Petar Iljič Čajkovski - reći će Karpilovska, koja je završila Baletnu školu u Kijevu 2010. godine. Po zavšetku školovanja zapošljava se u Baletu HNK Split.

U međuvremenu je na Sveučiištu u Kijevu stekla i diplomu baletnog pedagoga i koreografa. Dobitnica je srebrne medalje na Međunarodnom baletnom natjecanju Mia Čorak Slavenska te dvije Nagrade Ana Roje HNK Split. S Evom Karpilovskom u baletnom splitskom ansamblu su Ukrajinci Irina Čaban, u Hrvatskoj udana Bilandžić, te Anastasia i Ivan Boiko iz Odesse.

- Nisam više sposoban govoriti na ovu temu - rekao nam je baletni solist Ivan Boiko u jutru koje je jasno otvorilo najzlokobnije slutnje od početka rata u Ukrajini.

image

Irina Čaban Bilandžić, Ivan Boiko i Eva Karpilovska

Josko Supic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:15