KAOS U SPLITU

Nakon Ivane Srbljan i Jasena Boke, splitski je HNK napustio nacionalni prvak Ivica Čikeš. Istražili smo što se događa

Intendant splitskog HNK Vicko Bilandžić. Kazališno vijeće nije prihvatilo njegov financijski izvještaj

 Jakov Prkic/Cropix
Tri ostavke od početka godine i intendant koji ‘visi‘: ‘Ostali smo bez najvećih umjetnika, no što će biti dalje, znat ćemo 15. ožujka‘

U samo tri tjedna Kazališno vijeće nije prihvatilo financijsko izvješće intendanta Vicka Bilandžića, ravnateljica Opere Ivana Srbljan dala je ostavku, a sada odlazi i zaštitni znak kazališta, nacionalni prvak splitskog HNK Ivica Čikeš. Zakleti lokalpatriot koji nije htio dom napustiti radi međunarodne karijere sada se seli u Zagreb. Prije toga, još početkom godine, kazalište je napustio dramaturg i producent Jasen Boko.

image

Operni pjevač Ivica Čikeš koji iz HNK Split prelazi u HNK Zagreb
Foto: Nikola Vilic/CROPIX









Nikola Vilic/Cropix

Tri odlaska i intendant čiji je ostanak upitan, takvo je stanje u splitskom HNK u doba korizme 2024. godine. Da je neka neobična situacija u kazalištu, primijetili smo za vrijeme redovne suradnje s kazalištem, tijekom izvedbi opere "Capuleti i Montecchi", kada kazalište pet dana uoči premijere, dakle jedna nacionalna kuća, nije imalo nikakve službene fotografije s predstave, nego samo još jedan u nizu "provokativan" plakat, pa je u zadnji čas utrčao fotograf Cropixa za potrebe objavljivanja fotografija u Jutarnjem.

Kazališno vijeće intendantu zamjera minus od 800.000 eura, nenamjensko trošenje novca, loše međuljudske odnose. No, jesu li to svi razlozi za odljev ljudi? Što se, zapravo, događa u splitskom HNK?

- Sjednica Kazališnog vijeća je 15. ožujka. Tada ćemo znati više. Intendant čeka odluku gradonačelnika o tome ostaje li ili ne te je Kazališnom vijeću poslao je dopunu traženog materijala - odgovorio nam je na pitanje Davor Vuković, dugogodišnji zaposlenik za odnose s javnošću.

Dodao je da Ivicu Čikeša razumije što ide u veliku, središnju kuću koja je uređena.

- Jasno je da je to gubitak za HNK Split. HNK u ovom času nema ni jednog nacionalnog prvaka. Zoja Odak je pokojna, a Ksenija Prohaska je u penziji - rekao je PR splitskog kazališta.

image

Ivana Srbljan, bivša direktorica splitske Opere
Foto: Josko Supic/CROPIX

Josko Supic/Cropix

Iz nekih od izjava onih koji su odlučili odustati od splitskog HNK dalo bi se zaključiti da su u tom teatru veći problem od minusa na računu "nepremostive" razlike u pogledima i karakterima, ali i odnos Grada prema nekima od najvećih umjetnika.

Dojučerašnja ravnateljica Opere Ivana Srbljan izjavila je u medijima da ne želi raditi u okolini koja sama sebe sabotira te da njezin odlazak nema veze s odlukom Kazališnog vijeća da dade crveni znak Bilandžiću. Njezina je ocjena da je splitski HNK sustav koji ne prihvaća promjene. Jasen Boko je, pak, otišao s rečenicom da intendant vrijeđa ljude.

Ivica Čikeš za sada je suzdržan od komentiranja odlaska u HNK Zagreb. No nikom nije dojučer padalo na pamet da će novi zagrebački bas postati legendarni Escamilo čija je Carmen prije 30-ak godina bila primadona Ruža Pospiš Baldani, odnosno pjevač koji je pjevao u Verdijevu Rekvijemu u Carnegie Hallu, a u Zagrebu je recentno u premijeri "Rigoletta" kao Sparafucile, kao što je Zacaria u "Nabuccu". No, Ivica Čikeš imao je prije godinu dana jednu jako razočaravajuću situaciju u Splitu. Izbacili su ga iz gradskog stana.

"Nisam dobio papir od Banovine, a dobio sam 30 nagrada u karijeri", cinično je tada komentirao. Naravno, njegov je dolazak u Zagreb oduševio opernu publiku u glavnom gradu, gdje su u posljednje vrijeme operne predstave, pa i one reprizne, rasprodane i dva mjeseca unaprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:03