LAILA PICAS RADOREDE

Na uže na visini od 5 metara popela se iznimnom lakoćom. Poput zamišljene je djevojčice, širom otvorenih plavih očiju, vitka...

Festival Cirkobalkana

 Ivan Pl. Marenić/
Jedanaesto izdanje Cirkobalkane, festivala suvremenog cirkusa, održalo se u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo

Talijanka Laia Picas Radorede, umjetnica s abažurima. Mnogobrojna sjenila različitih svjetiljki koristi vrlo domišljato. Pleše s njima, meće ih na glavu, udahnjuje im život pretvarajući ih u životinje: emua, pauka, plamenca, skakavca, psa. Atraktivnu i zahtjevnu zračnu izvedbu kao da skriva ili otkriva životinjskim kretnjama. Njezina predstava "La Donna Lampada" inspirirana je formom izvedbene lekcije, egzistira kao istraživački rad mašte, kao da pokušava stvoriti nov svijet.

Zaigrala je prvi dan 11. izdanja Cirkobalkane, festivala suvremenog cirkusa, koji se održao u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo od 14. do 17. lipnja, dijelom i pod cirkuskim šatorom.

Uže na visini 5 metara

Laia Picas Radorede spretno i elegantno izvodi točku na užetu postavljenom na visini od pet metara. Penje se iznimnom lakoćom. Tehnika i snaga presudne su za svaki zračni aparatus. Igra se u zraku upaljenom svjetiljkom ovješenom o drugi konop. Ta se svjetiljka migolji, pomiče gore-dolje, nanizane resice na njezinu obodu kao da tvore haljinu ili meduzu. Autorica je poput zamišljene djevojčice, širom otvorenih plavih očiju, a vitka i elegantna. Održava za cijele izvedbe fokus, staložena je, ne žuri pa mnogobrojna djeca i odrasli uživaju. Igra svjetla adekvatno je upotpunila i naglasila promjenu scena, rad Domagoja Šoića, isto cirkuskog umjetnika.

image

Festival Cirkobalkana

Ivan Pl. Marenić/

CirkoBalkanu čine zagrebačka Cirkorama i Cirkusfera iz Srbije a ovogodišnje festivalsko izdanje cijelo je bilo posvećeno zračnim akrobacijama, s podnaslovom "Monodisciplina".

Vrijednost je festivala i što su se uz njega i njegove četiri predstave mnogo duljih osam dana održavale radionice zračnog trapeza i slack ropea. Domaći i strani umjetnici, iz Francuske, Meksika, Italije, Španjolske i Švicarske, poučavali su tehnike.

Drugog dana zaigrala je predstava "Objekt u Subjekt prelazi Kralježnica" Nikoline Komljenović, u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Umjetnica istražuje vlastito tijelo. Postavlja ga gotovo kao kakav objekt u prostor, pa ga pokretima "rastavlja", tragajući za svojim specifičnim mogućnostima i granicama boli. Koreografija je djelo njezino i više suradnica, Marijane Radović, Sahare Surogat Zuni i Vesne Pondeljak.

Treći dan festivala u cirkuskom šatoru zaigrao je polusatni projekt autorice Dore Komende "Konstrukt, rad u nastajanju", u koprodukciji Cirkus Kolektiva i Cirkusnexta i dojmljivoj izvedbi Klare Barišić na akrobatskoj tkanini-svili i Georgiane Johnson na zračnom užetu. Akrobatkinje stvaraju penjući se na rekvizite realizirane metafore o neuspjehu. Instalacije se ruše, svaki im se pokušaj pretvara u siziovski te se nastoje približiti gledateljstvu svojim "neuspjesima". Publika je oduševljena. Svjetlo je dizajnirao Domagoj Šoić, a zvuk Mišo Komenda.

image

Festival Cirkobalkana

Ivan Pl. Marenić/

Izvanredna je bila i predstava za sve uzraste "Senora Gomez" akrobatkinje Eve Cermak iz švicarske Circoolture, u kojoj kao da humor i ravnoteža ovise o istom užetu. Radnja jest isto stanovita dekonstrukcija. Valja pripremiti scenu za umjetnicu koja će tek doći, no planove poremeti niz nepredviđenih događaja. Misteriozan telefonski poziv mijenja sve. Glas iz slušalice govori joj kako je sve što radi u njezinoj glavi. Upravo je ona ta umjetnica za koju priprema scenu. Uzme u ruke kišobran pa krene vješto hodati na aparatusu slack rope, nekoj vrsti užeta, balansirajući i izvodeći akrobacije, kao da je vodi neka nevidljiva sila. Hoda po užetu, pleše, izvodi špagu te se ljulja kao na ljuljački. Osim što je iznimna tehničarka, krasi je širok osmijeh te nesvakidašnja energija.

Upečatljive maske

Zadnji dan festivala u šatoru Cirkobalkane prikazana je predstava "Ofrenda", autora i izvođača Jabbera Daniela Bonfila, Meksikanca na francuskoj adresi, člana kolketiva De Circo Nagual. Trilogija iz meksičkog i indijansko-američkog svijeta, mistična, o umiranju i smrti. Mladić progovara o svojoj baki, ritualima koje je izvodila vjerujući u nadnaravne i nevidljive sile. Radnja je ispričana ugodnim, intimnim tonom. Akter stavlja upečatljive maske na lice, koje predstavljaju nadnaravna bića kojima se baka obraćala. Uvjerljivo tehnički najbolja izvedba. Jabber je vrsni akrobat, njegova izvedba na zračnom konopu ostavlja bez daha. Koristi elemente mnogih zračnih aparatusa - zračnog ringa, trapeza, svile i užadi. Iznimno je snažan, elegantan i lakih kretnji. Lijep trenutak nastupi kada pozove publiku na pjesmu o životu i prijateljstvu, koja mu se dakako rado priključi.

image

Festival Cirkobalkana

Ivan Pl. Marenić/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:34