Histrionsko ljeto

Na Opatovini održana premijera predstave "Krčmarica Purgerica"

 Darko Tomas/CROPIX
Riječ je o modernoj interpretaciji Goldonijeve "Gostioničarke Mirandoline"

Ovogodišnje Histrionsko ljeto počelo je u subotu premijerom predstave "Krčmarica purgerica" u režiji Dražena Ferenčine i u izvedbi glumačke družine Histrion. Riječ je o modernoj interpretaciji Goldonijeve "Gostioničarke Mirandoline" gdje se u krčmi "Kod Purgerice" smještenoj na Opatovini, umjesto markiza, vitezova i grofova pojavljuju građevinski poduzetnik, političar i konceptualni umjetnik, a umjesto, za Goldonijevo vrijeme, skandaloznog zanimanja glumice to su sad influencerice i tiktokerice.

image


Darko Tomas/CROPIX
image
Darko Tomas/CROPIX

"Mislim da nismo iznevjerili Goldonija jer ono glavno zbog čega je i dalje prisutan Goldoni na scenama je ona tema kojom se on najviše bavi, a to je onaj zakučasti muško ženski odnos", istaknuo je Ferenčina za Dnevnik HTV-a dok je Ivan-Goran Vitez, umjetnički savjetnik glumačke družine Histrion, rekao kako je "ta krčmarica purgerica kod nas dosta feministički tekst te nekako paše s vremenima, dakle to je jedna vlasnica krčme tada u Veneciji, a sada u Zagrebu, oko koje oblijeću muškarci i koja shvaća da sama može birati".

Mirandolinu 21. stoljeća odnosno Baricu, vlasnicu kafića "Kod Purgerice" glumi Dea Presečki. Ona je, kako je kazala, isto i zaigrana i koketna, šarmantna, cijelo vrijeme vodi svoju igru "što je meni zapravo super jer sam ja i po svojoj prirodi malo ovako zafrkantica".

Petra Mrduljaš autorica je prilagodbe: "Isti porivi koji su Goldonijeve likove pokretali u Mlecima 18. stoljeća, pokreću ih i u Zagrebu 21. stoljeća: političari nastupaju za govornicama, umjetnici na otvorenjima, a gotovo svi ostali u virtualnom cirkusu društvenih mreža. Na tom sajmu taštine nitko nije čist, a ‘Krčmarica Purgerica‘ navodi nas sve da se zamislimo nad tom igrom i nasmijemo se apsurdima našega vremena".

U predstavi glume Dea Presečki, u ulozi Barice, vlasnice kafića "Kod Purgerice", Jakov Zovko je građevinski poduzetnik, Marko Hergešić političar, a Bogdan Ilić markiz. Tiktokerice i blogerice igraju Lara Nekić i Klara Fiolić, Ivan Grčić pojavljuje se u ulozi konobara, a Denisa Bosaka je dečko s bauštele. Kostimografkinja predstave je Marita Ćopo, a scenograf Enes Hodžić Arči. Umjetnički voditelj je Zlatko Vitez.

Predstave će se igrati svaku večer osim nedjelje i ponedjeljka i u slučaju da padne kiša, ukupno oko 43 izvedbe.

image
Darko Tomas/CROPIX
image
Darko Tomas/CROPIX
image
Darko Tomas/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:54