10 PITANJA

MRAČNA TAJNA DINKA BOGDANIĆA Alen Gotal: 'Zlostavljao je u Zagrebu pa zašto onda ne bi i u Splitu? Njegove metode rada su isilovske'

 Boris Kovačev/EPH

1. Gospodine Gotal, bili ste šef Sindikata baletnih plesača zagrebačkog HNK kada se 2003. dogodio incident tadašnjeg ravnatelja Dinka Bogdanića s balerinom Nikolinom Katić. Što se tada dogodilo?

- Verbalno i fizičko zlostavljanje.

2. Dakle, nešto slično kao 13 godina kasnije s rumunjskom balerinom u Splitu koja je uvrijeđena kao ‘fucking rumanian gypsy’?

- Da, koliko vidimo i čujemo. I to nas, baletne plesače u Zagrebu, uopće nije iznenadilo poznavajući njegove metode rada.

3. Kakve su to metode rada?

- Pa, rekao bih gotovo isilovske.

4. Koje su, po vama, pedagoške metode dvojbene u radu s balerinama, a koje s baletanima?

- Nema vam tu velike razlike između balerina i baletana. To su metode koje uključuju maksimalnu torturu mišlju, riječju, djelom i propustom.

5. Što ste od toga vi iskusili na vlastitoj koži?

- Sve to, svaki dan, rasporedom koji sam nabrojao, a može i drukčije. Ovisno o inspiraciji onoga tko koristi tu metodu.

6. Baletani pričaju da ih najviše pogađa kada ih se vrijeđa zbog onoga u čemu su loši?

- U redu je da se pokušava poboljšati nešto u čemu je plesač najslabiji, ali kod Bogdanića to prelazi granicu dobrog ukusa i prelazi u verbalni delikt.

7. A kakva je metoda bilo ono postrojavanje oko klavira nakon incidenta s balerinom?

- Taj događaj nam je ostao svima u pamćenju jer je on tražio da na jednu stranu klavira stanu svi članovi ansambla koji podržavaju njega, a na drugu svi oni koji nisu naglo oglušili i oslijepili na taj događaj. Takvih je, nažalost, tada bilo malo.

8. Bogdanić se na sudu s Nikolinom Katić branio rekavši da ima i gorih baletnih metoda, poput upotrebe štapa. Je li istina da je Nikolina nakon svega odustala od baleta?

- Da, nakon cijelog slučaja ona više nije mogla raditi u struci. A što se tiče spominjanja metode štapa i fizičkog zlostavljanja, mislim da je to moglo biti prihvatljivo u 19. stoljeću. Kao i ropstvo u Americi.

9. Kao šef sindikata vodili ste prvi prosvjed baletnih plesača. Što ste tražili?

- Nezadovoljni neriješenim problemima tražili smo da se brže regulira Zakon o radnom stažu po kojem bi imali pravo na raniju mirovinu. Drugi zahtjev je bio da se našoj ugroženoj struci povećaju primanja koja su u prosjeku i niža od 6000 kuna, a ima i plesačica iz inozemstva koje nose glavne uloge i rade za ugovor od 3000 kuna.

10. Kako se kao baletni pedagog snalazite u radu s rekreativnim balerinama starije dobi?

- Mogu vam reći da se osjećam kao vuk u toru punom janjadi.

10. a Ovo mi pomalo zvuči “bogdanovićevski”?

- Pa, učio sam od najgorih.

10. b Mislite li da i ja, kao bivši golman, imam kakve šanse u rekreativnom baletu?

- Koliko sam vas uspio promotriti, a osobito ako ste bivši golman, mislim da imate šanse. Baletni talent leži u svakome od nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 18:50