Prekretnički proizvod pop-kulture

'MOULIN ROUGE!' Kultni film Baza Luhrmanna uskoro će se reinkarnirati na kazališnim daskama

 YouTube
Glumačka postava, mjesto i vrijeme praizvedbe spektakla zasad se drže u konspiraciji

Petnaest godina nakon filmske premijere, “Moulin Rouge!” dobiva live remake. Campovsko remek-djelo australskog redatelja Baza Luhrmanna, jedan od prekretničkih proizvoda pop-kulture s početka 21. stoljeća, napokon će se reinkarnirati u teatarskom mediju.

Glumačka postava, mjesto i vrijeme praizvedbe spektakla “Moulin Rouge!: The Musical” zasad se drže u konspiraciji. Tek je, dakle, poznato da libreto piše dramatičar i scenarist John Logan (“Gladiator”, “The Aviator”, bondovska franšiza “Skyfall” i “Spectre”), a režija je povjerena broadwayskom superstaru Alexu Timbersu (“Rocky”, “Bloody Bloody Andrew Jackson”, “Peter and the Starcatcher”) koji se upravo “kreativno razišao” s producentskim mogulima Disney Theatrical Productions na projektu mjuzikla “Frozen”. Luhrmann je za Variety rekao da je oduševljen izborom tog kreativnog dvojca: “Neizmjerno je zadovoljstvo znati da će novi val umjetnika voditi ‘Moulin Rouge!’ u njegovo zasluženo teatarsko carstvo”.

A onirička teatralizacija bila je zamjetna već u Luhrmannovoj užarenoj latino verziji Shakespeareove drame “Romeo + Juliet” (1996.) da bi pet godina kasnije u “Moulin Rougeu!” dosegla psihodelični tretman. Baz fakat kao da je bio na apsintu i cracku, bez kočnica. Miksajući motive Dumasove “Dame s kamelijama” i Verdijeve “Traviate”, rekreirao je impresionistički spleen kroz artificijelnu, skoro brechtovsku glumačku distancu (cast predvode sjajni Ewan McGregor i Nicole Kidman) i eklektične parafraze pop i rock klasika - Davida Bowieja, T-Rexa, Nirvane, Madonne, Policea, Eltona Johna, Queena... U svakom slučaju, “Moulin Rouge!” se vraća kući, doslovce u treću dimenziju. Jedva čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 16:52