Tužna zbog politike

Ministrica kulture o ‘slučaju aneks‘ u HNK Split: "U kulturi su važni samo rezultati"

Nina Obuljen Koržinek.

 CROPIX
Ministrica brani intendanta Srećka Šestana, objašnjavajući da je uspješno vodio programe

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ne vidi ništa sporno u tome što su intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Srećko Šestan i nekadašnji gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara potpisali aneks ugovora po kojem je ravnatelju Opere maestru Juri Bučeviću omogućeno da ostane zaposlen u kazalištu kao dirigent i nakon što Šestanov mandat istekne, premda je to protuzakonito. Nakon toga je u utorak Marina Vujčić, ravnateljica Drame HNK Split, dala ostavku na to mjesto, pa je splitski teatar ovih dana konstantno u fokusu medija.

Koržinek dala je intervju za Hrvatsku informativnu agenciju povodom pripreme novog Zakona o kazalištu, u kojem je na pitanje da komentira aktualne događaje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu odgovorila slijedeće:

"U kulturi kao i svim drugim područjima relevantni su rezultati, stoga mogu samo komentirati da je intendant Srećko Šestan uspješno programski i poslovno vodio kazalište prije krize, a tijekom pandemije je uspio održati mnoge programe, pogotovo Splitskog ljeta. Koliko sam upućena, aneksom ugovora omogućio je sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme nakon prestanka mandata Jure Bučevića - dirigenta i ravnatelja Opere HNK Split s čijim je radom bio zadovoljan i ansambl i publika. Supotpisom bivšeg gradonačelnika na taj aneks suglasnost je dao osnivač, Grad Split. U medijskim napisima oko ove situacije vidim samo političke komentare, bez da se objektivno vrednuje rad kazališnih djelatnika, bez obzira kojoj političkoj opciji oni pripadali, što me kao ministricu kulture i medija posebno žalosti", izjavila je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:37