NEOPRAVDANA PANIKA

MEĐUNARODNI SKANDAL ZBOG OTKAZANE PREDSTAVE Mani Gotovac: MUP bi je trebao osigurati kao i nogometne utakmice

 CROPIX
Predstavu, tehnički, nitko nije zabranio jer je sigurnosna preporuka neobvezujuća

Sigurnosna procjena Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), prema kojoj bi postavljanje predstave “Elementarne čestice” na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama po tekstu kontroverznog francuskog autora Michela Houllebecqa predstavljalo prijetnju zbog njegovih antiislamskih stavova, sve više izgleda kao dobro osmišljena politička priča koja je, vjerojatno nehotice, uspjela prozročiti međunarodni skandal.

Naime, do sigurnosne procjene ne bi ni došlo da je nije zatražio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ), poslavši pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Zoranu Milanoviću. Dobroslavić nam je u srijedu rekao kako smatra da predstava vrijeđa osjećaje vjernika islamske vjere, no nije znao odgovoriti smatra li on da bi Dubrovniku, u slučaju postavljanja predstave, prijetila opasnost od terorističkog napada ili druge sigurnosne ugroze.

‘Prizivanje vraga’

Valja istaknuti kako u “Elementarnim česticama”, po Houellebecqovu romanu nema ni riječi o islamu, jer se bavi kontroverzama kloniranja kao zamjene za seksualnu reprodukciju u ljudi.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) drži to čistim politiziranjem Igara.

- Župan nije ni pročitao nijednu Houellebecqovu knjigu. Dubrovnik je uvijek bio tolerantan grad, a župan i ja se razlikujemo jer sam ja otvoren za novo i ono što je normalno u cijelom svijetu - kaže Vlahušić. - Ako zazivate terorizam, postoji veća šansa da se on i dogodi - dodao je.

Slaže se s njime i naš istaknuti filozof medija, pročelnik Odjela za novinarstvo pri Sveučilištu Sjever, dr. sc. Sead Alić, koji cijelu priču ocjenjuje “prizivanjem vraga”.

- Nema nikakve realne opasnosti za postavljanje predstave. Političari se ne bi trebali baviti kulturnim programima jer kad se vlast počinje upletati u kulturu i umjetnost, to rezultira totalitarizmom - izjavio je dr. Alić.

Priča poprima i međunarodni karakter jer je vijest prenijela agencija Reuters koja u izvještaju navodi blizinu BiH u kojoj djeluju radikalne islamističke ćelije.

Zanimljivo je da, tehnički uzevši, postavljanje predstave nitko nije zabranio, jer je sigurnosna preporuka samo neobvezujuće mišljenje, a i Ministarstvo kulture se u uvijenom odgovoru “izvuklo”, prepustivši odluku o “eventualnoj promjeni programa” vodstvu Igara.

Mani Gotovac, ravnateljica Dramskog programa Igara jučer je za Jutarnji rekla kako je s Ivicom Buljanom, koji je trebao režirati “Elementarne čestice”, s tim u vezi u intenzivnom kontaktu.

- Ne možemo u 24 sata odrediti koji će biti zamjenski naslov za Houellebecqa. Naime, redatelj s glumačkom ekipom “Elementarnih čestica” već pola godine priprema predstavu. No, bolja ideja od promjene naslova je da MUP izdvoji novac za osiguranje predstave “Elementarne čestice” koje bi koštalo upola manje nego što košta osiguranje na nogometnim utakmicama. U tom slučaju, izvest ćemo Houellebecqa - rekla je Mani Gotovac.

Osuda iz P.E.N.-a

O slučaju su se oglasili P.E.N. centar i Hrvatsko društvo pisaca: “Olako odbacivanje elementarnih ljudskih i autorskih sloboda u ime nacionalne sigurnosti nisu ništa do malograđanski kukavičluk, monokulturni i monokonfesionalni strah od drugog”, stoji u priopćenju predsjednika Nikole Petkovića i Nadežde Čačinovič.

Slučaj je komentirao i bivši dekan zagrebačke Akademije Vjeran Zuppa. - Riječ je o tragikomediji zablude. Pozdrav županu koji je zbog ljubavnog romana tražio mišljenje policije i tajne službe. Bivši intendant Igara Krešo Dolenčić zaključio je da je strašno i odvratno da bilo gdje u svijetu policija zabranjuje predstave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 11:16