KAZALIŠNA SCENA

MASOVNA POTPORA KOLEGAMA Stotinu glumaca apelom traži hitnu pomoć za nezavisne teatre

Nakon pandemije korona virusa, ali i razornog zagrebačkog potresa, situacija za domaću kazališnu nezavisnu scenu ne izgleda najbolje.

Zgrade i prostore za igru te publiku treba sanirati, a tu su i problemi s programskim budžetima bez kojih je, čini se, nezavisna scena upravo ostala, iako su im prethodno sredstva bila dodijeljena 3. ožujka 2020. godine, putem javnog natječaja. Na sjednici 19. ožujka je, pak, odlučeno da se dodijeljeni novac hitno isplati kako bi se scena održala na životu, no ubrzo ja ta odluka povučena, i to kroz “opoziv hitnih mjera” koji je bio usvojen na sjednici skupštine 14. svibnja 2020. godine.

Virus je, osim poduzetnicima o kojima se mnogo govori, ozbiljno naštetio i kulturnjacima, posebno nezavisnim, pa ne čudi podrška većih kazališnih kuća i brojnih kolega nezavisnoj sceni koja je ostala na koljenima. Glumci, redatelji i ostali kazališni radnici traže hitnu isplatu programskih sredstava svojim kolegama koji su, kako pišu, ostali bez sredstava za rad i život.

Riječ je o važnim kazališnim kućama i njihovim zaposlenicima, poput Hotela Bulić, Eurokaza, De Facta, Moruzgve, Teatra Exit, Teatra &TD, Teatra Rugantino, a zaključak o povlačenju hitnih mjera je da kazališne kuće neće dobiti obećana sredstva, jer uslijed situacije nisu mogli održavati programe.

Masovni apel kazališnih radnika potpisalo je stotinjak lica, između ostalih i Urša Raukar, Dado Ćosić, Milivoj Beader, Sreten Mokrović, Frano Mašković, Ivica Buljan, Livio Badurina, Nina Violić, Alma Prica, Lana Barić, Sreten Mokrović i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:15