Splitski HNK

Marina Vujčić dala ostavku na mjesto ravnateljice. Sporan je ugovor s Jurom Bučevićem koji je potpisao i Krstulović Opara

Marina Vujčić

 CROPIX
Stranka Pametno: ‘Srećko Šestan osigurao je protuzakonito uhljebljenje Kerumovom dirigentu nakon mandata‘

Spisateljica Marina Vujčić objavila je na svojim mrežama da je dala ostavku na mjesto ravnateljice Drame HNK Split.

"Upravo sam dala ostavku na mjesto ravnateljice Drame HNK Split.

Zahvalna sam na ovom iskustvu i na ukazanom povjerenju, ali neke stvari koje ovaj posao uključuje mimo kazališne umjetnosti nadilaze moj kapacitet za kompromise i nisu u skladu s idealizmom s kojim sam ušla u ovaj profesionalni izazov, kao ni s mojim moralnim načelima.

To je sve što ću reći na ovu temu", napisala je na svojem Facebooku i Instagramu.

Književnicu smo zvali za komentar, no ponovno je istaknula da ne želi dodatno objašnjavati svoju odluku.

"Telefon mi je užaren, no sve što sam planirala reći sam i napisala", rekla nam je Marina Vujčić.

Inače, kako piše Slobodna Dalmacija, u pozadini ove ostavke stoji popriličan skandal.

Naime, kako prenose, riječ je o pravoj drami u sklopu koje je spornim aneksom ugovora o radu Juri Bučeviću, ravnatelju opere splitskog teatra, omogućava nakon isteka mandata trenutno zapošljavanje na mjestu dirigenta u kazališnoj kući. Odnosno, kako je procurilo u javnosti, i nakon isteka mandata intendanta HNK Split Srećka Šestana, ravnatelj Opere maestro Jure Bučević moći će ostati u kazalištu, zaposlen na mjestu dirigenta. To mu omogućava aneks ugovora o radu koji je sastavljen i potpisan 5. listopada 2020. godine, a potpis na dokument stavili su intendant Šestan, tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara i sam Bučević. Šestan je komentirao za splitske novine, da je čitav postupak u skladu sa zakonom: "Zakon omogućava intendantu da djelatnika zaposli temeljem poziva, i aneks je sastavljen u tom smislu. Što se tiče audicije, maestro Bučević je od nje mogao biti oslobođen kao dugogodišnji dokazani suradnik a kasnije i zaposlenik kazališta", no Bučević nije želio dati komentar. Andro Krstulović Opara rekao je da aneks ne drži problematičnim ni protuzakonitim.

Iz stranke Pametno, pak, čitav su događaj komentirali na Facebooku. Prenosimo njihovu objavu: "Intendant HNK Split, Srećko Šestan, osigurao je protuzakonito uhljebljenje Kerumovom dirigentu nakon mandata. Nakon objave skandaloznog aneksa ugovora o radu ravnatelja Opere HNK Jure Bučevića, očito je kako treba poduzeti drastične mjere. Aneks ugovora je u suprotnosti sa Zakonom o kazalištima i Statutom HNK Split te intendant treba odgovarati. Osim toga, Kazališno vijeće nije usvojilo programsko i financijsko izvješće za proteklu godinu i izvijestilo je osnivača o neosvajanju, što je samo po sebi dovoljno za razrješenje. Prije te odluke, Gradsko vijeće mora čuti očitovanje intendanta. Vrhunac licemjerja je supotpis bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare kojim je i javno potvrdio političku trgovinu s Kerumovim HGS-om. Krstulović Opara nije bio nadležan potpisati aneks, niti mu je predstavničko tijelo dalo ovlasti da to napravi. Tako se bivši gradonačelnik rečenicom " Ja, Gradonačelnik, suglasan sam s ovim aneksom ugovora.", narugao svim sugrađanima.

Ivica Puljak prije podnošenja ostavke dobio je očitovanje Kazališnog vijeća, ali ni to kao ni donošenje programskog i financijskog okvira za četverogodišnje razdoblje (koji je preduvijet za raspisivanje natječaja za intendanta) nije mu bilo dovoljno da te teme stavi pred vijećnike na sjednici Gradskog vijeća. Na potezu su gradski vijećnici koji trebaju izglasati dopune dnevnog reda i donijeti odluku o donošenju programskog i financijskog okvira, te odluku hoće li Srećko Šestan ostati intendant do isteka mandata. Ukoliko Gradsko vijeće razriješi intendanta, očekujemo i da ministrica kulture razriješi Srećka Šestana s mjesta ravnatelja Splitskog ljeta".

Jure Bučević bio je splitski gradski vijećnik iz redova stranke Željka Keruma, dok su Andro Krstulović Opara i Srećko Šestan članovi HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:39