Kazalište Ulysess

Lenka Udovički: ‘Sedam obnovljenih kućica na Brijunima iz vremena Austro-Ugarske bit će dom ukrajinskim umjetnicima i djeci‘

Lenka Udovički i Rade Šerbedžija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix
Rade i ja prošli smo neki svoj egzil i znam kako je biti umjetnik i naći će se odjednom u nepoznatom‘

Deset dana u kolovozu brijunsko otočje bit će dom ukrajinskim umjetnicima i djeci. Riječ je o inicijativi Kazališta Ulysses koji ovog ljeta prvi put u svom, više od dvadeset godina dugom djelovanju organizira takav kamp. A ovaj za ukrajinske umjetnike i djecu održat će se na Malom Brijunu gdje je sedam objekata iz vremena Austro-Ugarske obnovljeno novcem Europske unije. Ukrajinski umjetnici bit će ujedno i prvi gosti u novoobnovljenim kućicama. Kamp će se održati od 18. do 28. kolovoza, a u program će biti uključeno 36 sudionika, od kojih je desetak djece. Umjetnice i umjetnici dolaze iz nekoliko ukrajinskih gradova (Lavov, Harkiv, Černivci, Kropivnicki, Kremenčuk) te iz drugih europskih gradova (Berlin i Stockholm).

"I Rade i ja prošli smo neki svoj egzil i znam kako je biti umjetnik i naći će se odjednom u nepoznatom, drugom okolišu i svijetu dok su ti prijatelji negdje pod bombama. Želimo nekakvom svojom ljudskošću biti kontra balans čitavoj toj destrukciji koja se događa. Mislim da je bitno da tih tridesetak ljudi koji će tu doći, da se oni okupe, da jedan drugoga podrže, da ih mi podržimo, da vide kuda i kako dalje, što i kako raditi u ovim okolnostima", kaže umjetnička ravnateljica Ulyssesa Lenka Udovički. Riječ je, dodaje, uglavnom o ženama, većina ih je s djecom, a bave se različitim umjetničkim granama, od koreografije, preko glazbe do slikarstva i produkcije. Neke dolaze na Brijune izravno iz Ukrajine.

image

Obnovljene zgrade

CROPIX

Kamp za ukrajinske umjetnike i djecu Kazalište Ulysses radi u partnerstvu s Art Dot organizacijom iz Harkiva s ciljem da educira polaznike metodama glazboterapije. Program će ukrajinskim umjetnicima i glazbenicima s njihovim obiteljima, ističu u Ulyssesu, ponuditi siguran prostor u kojem će dijeliti i primati mentorstvo u terapijskim umjetničkim metodama koje su se pokazale učinkovitima u trideset godina rada s djecom i zajednicama koje su prošle strahote rata.

image

Obnovljene zgrade iz doba Austro-Ugarske

CROPIX

Metode glazbene terapije vodit će iskusni glazbeni terapeut i skladatelj profesor Nigel Osborne sa svojim timom, koji već dugi niz godina surađuje s kazalištem Ulysses. Osborne je pionir metoda korištenja glazbe i kreativne umjetnosti za podršku djeci koja su žrtve sukoba. Ovaj pristup razvijen je tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992. - 1995.), a od tada se ovaj rad široko provodi na području Balkana, Kavkaza, Bliskog istoka, istočne Afrike, jugoistočne Azije i Indije.

Krajnji cilj programa je stavljanje u funkcije svih aspekte ličnosti djece i ostalih osoba koje su žrtve ratnih sukoba te im metodom glazboterapije pomoći u prevladavanju traumatskih iskustava. Kako objašnjavaju organizatori kampa, glazbena terapija potiče određene fiziološke promjene te može pomoći sa socijalnim, emocionalnim, fiziološkim i kognitivnim teškoćama. "Glazba omogućuje zadovoljavanje potreba za kretanjem i izmjenom statičkih i dinamičkih aktivnosti, a uz sve navedeno u cijelosti potiče osobni razvoj od samopouzdanja, samopoštovanja, povjerenja, radosti, ublažavanja straha, razvoja empatije te pomaže u razvoju govornih i komunikacijskih vještina."

Kako ističe Lenka Udovički, u kampu će se baviti i drugim granama umjetnosti i njihovom primjenom u terapijske svrhe. "Umjetnost uostalom i jest tu da liječi i uzdiže našu dušu. U jednom trenutku rat mora stati, ali traume ostaju kod svakoga tko je to prošao i te se traume prenose generacijama. To nas kao civilizaciju drži u jednom začaranom krugu. Sa svoje strane želimo napraviti sve što možemo da posljedice budu manje strašne, u nadi da ćemo izaći iz tog začaranog kruga mržnje, destrukcije i nasilja", zaključuje redateljica.

Osim umjetničkog kampa na Malom Brijunu, radionice će se održati u Ukrajini te na drugim lokacijama. Program će se zbog specifičnih okolnosti održavati i na on-line platformama na kojima će se tijekom jeseni i zime 2022. i 2023. godine održavati niz radionica s gostujućim predavačima međunarodnog renomea iz područja umjetničke terapije, psihologije, neurologije i meditacije. Osim radionica, planirana je i uspostava online knjižnice koja će sadržavati stručnu literaturu na ukrajinskom i engleskom jeziku i koja će služiti kao važan resurs za daljnji razvoj i učenje.

Sudionici će, počevši od Malog Brijuna pa nadalje, na online susretima biti mentorirani i podržani da pokrenu vlastite radionice s djecom u Ukrajini ili na lokacijama u kojima se nalaze. Provedba projekta omogućena je prikupljenim donacijama IT tvrtke Infobip, tvrtke Continental Wind Partner Global te privatnih donatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:09