REZIME 2021.

Lani je HNK imao četrnaest premijera, čak 249 izvedbi a predstave je vidjelo 44.883 gledatelja

Konferencija za medije intendantice Dubravke Vrgoc s ravnateljima Ivicom Buljanom, Giorgiom Surianom i Leonardom Jakovinom o protekloj godini u HNK.
 

 Tomislav Kristo/Cropix
Intendantica je najavila vrhunska ostvarenja te Ljetne večeri s bogatim programom na otvorenom, ispred kazališta

Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održala je konferenciju za medije predstavljajući rezultate iz protekle godine. Intendantica Dubravka Vrgoč naglasila je da je unatoč pandemiji, u 2021. realizirano četrnaest premijera, te čak 249 izvedbi. Predstave je vidjelo 44.883 gledatelja, što znači prosječnu popunjenost gledališta od 92 posto, što je impresivan pokazatelj. Godina je završena s pozitivnim saldom na računu, i svi su pokazatelji da se zagrebački HNK estetski, organizacijski i financijski znalački nosio u kriznim situacijama vezanim uz epidemiju te se po svojim rezultatima izdvajio kao primjer u europskom kazališnom kontekstu.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina je, uspoređujući stanje s nekim europskim kućama, naglasio činjenicu da je ansambl ostao u vrhunskoj formi, radeći bez prestanka. Izdvojio je vrhunske kreacije "Ponos i predrasude", "Orašara" koji je već tradicionalno izazvao najveće zanimanje publike, te "Decadance" izraelskog koreografa Ohada Naharina koji je značio snažan repertoarni iskorak u kojem su plesači uz najizvrsnije izvedbe klasičnih baleta, pokazali vrhunsku spremnost za suvremene stilove. Ova će predstava na ljeto biti izvedena u sanktpeterburškom teatru Boljšoj, što će biti kruna ovogodišnje sezone. Jakovina je najavio premijeru tradicionalnog baleta "Giselle", te "Gospođu Bovary" u koreografiji Valentine Turcu.

U Operi je ravnatelj Giorgio Surian naglasio vrhunsku razinu premijernih izvedbi Gluckove opere "Orfej i Euridika" redateljice Anice Tomić, "Posljednjeg intermezza" Berislava Šipuša, Puccinijeve "Lastavice" u scenskoj i vizualnoj postavci slavnog Huga de Ana te komorne opere "Medij" Gian Carla Mottija. Opera je u pandemijskim uvjetima priredila brojne muzičke programe u sklopu Ljetnih večeri HNK, a do kraja sezone, ravnatelj Surian najavio je dosita spektakularne premijere "Traviate" i "Eugenija Onjegina" s najboljim domaćim snagama i gostima iz inozemstva.

Za Dramu HNK protekla je godina bila u ženskom znaku, od praizvedbe nagrađenog teksta Monike Herceg "Gdje se kupuju nježnosti", nove drame "64" Tene Štivičić, do "Genijalne prijateljice" Elene Ferrante. Ravnatelj Ivica Buljan govorio je o novoj generaciji redateljica poput Marine Pejnović i Arije Rizvić koje su pokazale vrhunsku spremnost da preuzmu nazahtjevnije projekte. Do kraja sezone najavio je premijere "Povijest pčela" Maje Lunde u režiji Erika Ulfsbija, "Zločin na kozjem otoku" redatelja Paola Magellija te autorski projekt Bobe Jelčića koji će biti prikazan u mreži europskih teatara Prospero. Drama HNK u koprodukciji s teatrima iz Toulusea i kazalištem Ulysses priprema Čehovljevog "Ujaka Vanju" u režiji Galina Stoeva, "Ratne reportere" redatelja Sebastiena Foucaulta, te projekt oko redateljice Katie Mitchell kojeg će režirati naša Anica Tomić. Buljan je najavio i gostovanja koja su koprodukcije HNK u Zagrebu, pa ćemo tako vidjeti kultni "Subotex" Thomasa Ostermeiera, "Ljubav" Pippa Delbona i "Bratstvo" Carole Guiela Nguyen.

Intendantica Dubravka Vrgoč rekla je kako do kraja sezone sa svojim timom i ansamblima želi prikazati vrhunska ostvarenja te finale europskih projekata koji su produkcijski bili spremani nekoliko sezona unatrag. Najavila je i ove godine Ljetne večeri s bogatim programom na otvorenom, ispred kazališta. Osvrnula se na izjave o osnivanju Konzorcija nacionalnih kazališta, u kojima se u negativnom kontekstu spominje zagrebački HNK i naglasila da je upravo ona pokrenula redovite radne sastanke svih intendanata i to od 2015. godine. Zagrebački je HNK jedino nacionalno kazalište koje je gostovalo u cijeloj zemlji, od Pule, Pazina, Čakovca, Vukovara do Dubrovnika, da se ne govori o čak deset gostovanja u HNK Rijeka i petnaest u splitskom HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 14:19