U SRCU TREŠNJEVKE

KUNST TEATAR Kako smo od bivše teretane stvorili novo art kazalište

 Darko Tomaš / CROPIX

U srcu Trešnjevke, na uglu Dubovačke i Okićke ulice, smjestio se novoosnovani Kunst Teatar. Lako ga je pronaći, jer u kazalište se ulazi iz uočljivog kvartovskog kafića “Sobica”. Mali, nezavisan teatar s gledalištem od pedesetak mjesta projekt je glumca Domagoja Jankovića (32), redatelja Ivana Planinića (36) i producentice Romane Brajša (29).

Šira je to, “generacijska priča”, govore mi, budući da u svome radu surađuju s nizom glumaca, redatelja i pisaca iz mlađe garde domaćih kazališnih radnika i radnica, a i oni sami su se upoznali tijekom studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Gerilske predstave

- Ovaj prostor sam vidio davno, kad sam imao šest godina. Bila je tu godinama teretana, zatim prostor dugo nije bio u najmu pa smo mi odlučili useliti ovdje i dotjerati ga u teatar. Još dok sam bio na faksu mi je padalo na pamet da bi to mogao biti teatar, odigrali smo tu i neke ispite, gerilski, a onda je trebalo proći par godina da pokrenemo stvari onako kako smo zamislili – govori Janković.

Ekipa iz Kunst Teatra otvorena je za suradnje s drugim akterima sa scene, a glavna im je ideja zadržati se u kazališnom izrazu u kojem će zadovoljiti svoje umjetničke apetite i poetiku, ali i širu publiku. Žele dakle raditi predstave koje će biti izvođene.

- Ako bismo se morali negdje pozicionirati, bilo bi to negdje između ITD-a i Exita. Otvoreni smo novim pogledima u teatar, ali ne želimo isključiti širu publiku iz naših predstava. Nije nam cilj raditi predstave samo za usku kazališnu publiku, želimo ići na festivale i igrati koliko god je moguće. Ukratko, želimo biti i održivi i inovativni u pristupu – reći će producentica Brajša.

Izvedbeni uvjeti

Scenski prostor je omanji, a interesantno je da ima propadalište, kao i direktan ulaz u igraći prostor s ulice. Tu je još jedan ulaz, za publiku, koji može poslužiti i glumcima. Malo gledalište se stepeničasto povisuje, a bude li nedostajalo mjesta za publiku, tu su i barske stolice iz kafića. Zahvaljujući oblikovatelju svjetla Alenu Marinu iz ZKM-a, koji neslužbeno obavlja ulogu tehničkog direktora, izvedbeni uvjeti u KunstTeatru su na visokoj razini. Atmosfera domaća, reklo bi se, ali čini se da Kunst doista zadovoljava kriterije svakog glumca ili redatelja.

- Redatelju je naposljetku svejedno radi li u malom ili velikom prostoru, jer sve ono što čini posao redatelja može se s određenim preinakama ostvariti u bilo kojem prostoru. Ovaj prostor je izazovan, jer nije klasično kazališni, ali pruža druge mogućnosti koje su rijetke na velikim pozornicama, a to je blizina glumaca i mogućnost različitih perspektiva.

Budući da imamo podrum, možemo postaviti i kružni mizanscen, a glumci mogu s više različitih mjesta ulaziti u prostor za igru – govori redatelj Ivan Planinić, čija satirična predstava “Dobar, loš, mrtav” (iduće izvedbe su 31.05 i 01.06) u Kunstu igra još od veljače. Osim Planinićeva komada, u kvartovskom kazalištu je trenutno najavljena i repriza njihove predstave “FLEX” u režiji Ivana Penavića, koja je svoju uspješnu premijeru imala početkom svibnja, kao i još nekoliko manjih, gostujućih projekata.

Reakcije publike bile su odlične nakon svake predstave, govore mi, a već sada imaju gledatelje koji im se vraćaju i gledaju komade više puta. S obzirom na to da se u promociji trenutno mogu osloniti samo na društvene mreže, ekipa iza Kunst Teatra je i više nego zadovoljna dosadašnjom posjećenošću kazališta. Inače, ulaznice za njihove predstave mogu se nabaviti putem servisa ulaznice.hr, kao i na njihovim fizičkim prodajnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 23:28