ODGOVOR ČADEŽU

‘Kazalište je iskoristilo sve zakonske mogućnosti da suradnju s Draganom Despotom nastavi‘

Leonardo Jakovina, Dubravka Vrgoc, Ivica Buljan

 Tomislav Kristo/Cropix
Status glumca plus 65 može biti reguliran pravnim putem autorskim ugovorom – što mu je i ponuđeno

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu poslalo je svoj odgovor na tekstove Jutarnjeg lista u vezi s nemogućnošću da se nacionalnom dramskom prvaku Draganu Despotu produži ugovor u matičnoj kući, HNK Zagreb, potkrijepivši svoje tvrdnje dokumentima.

"Nacionalni prvak Drame Dragan Despot u srpnju 2021. godine navršio je 65 godina te mu je omogućen nastavak radnog odnosa narednih 6 mjeseci sve do 31. prosinca 2021. godine", stoji u odgovoru HNK.

"Ne postoji zakonska odredba kojom se mora objaviti javno niti među kolektivom da je netko od zaposlenika umirovljen", kažu dalje iz HNK. "Kazalište je iskoristilo sve zakonske mogućnosti da suradnju nastavi, a po dopisu Ministarstva kulture da se radni odnos prekida po sili zakona s 65 godina, osim u slučajevima kad produljenje radnog odnosa odobrava Ministarstvo."

"… S obzirom na ograničenost sredstava za plaće, činjenicu da se zbog okolnosti pandemije u mnogim ustanovama ne mogu odvijati programi na način na koji je to bilo uobičajeno, te zabranu novog zapošljavanja propisanu Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu ("Narodne novine" br. 135/20), molimo da se radni odnos s radnicima koji navrše šezdeset pet godina života produžuje samo iznimno, ukoliko ne postoji nikakva mogućnost preraspodjele poslova na druge radnike te u slučaju povećanog opsega posla. Napominjemo da se radni odnos radnika može produžiti temeljem obrazloženog zahtjeva ustanove samo uz prethodnu suglasnost Ministarstva kulture i medija", navode iz HNK dopis glavnog tajnika Ministarstva Hrvoja Žulja.

"Status Dragana Despota može biti reguliran pravnim putem autorskim ugovorom – što mu je i ponuđeno", zaključili su iz HNK, te priložili i dopis više stručne savjetnice HNK u Zagrebu o zapošljavanju izričito uz suglasnost Ministarstva kulture i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:17