GRUNTOVČANI

Kako bi Dudek, Regica, Cinober i ostali razmišljali da žive u 21. stoljeću

 

U nedjelju 8. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh održat će se premijera predstave “Gruntovčani”.

Predstava, u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, nastaje prema Svrtanovoj adaptaciji komedije Mladena Kerstnera, autora slavne TV serije, “Weekend u Gruntovcu” koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad bila ekranizirana.

Svoju veliku popularnost Kerstnerovi “Gruntovčani” su stekli kultnom dramskom serijom u režiji Kreše Golika, koja je živopisno i duhovito prikazivala život i mentalitet “malog čovjeka” u fiktivnom podravskom selu.

Nezaboravni likovi

U kazališnoj priči koja se priprema u Kerempuhu, koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatječu se poznati i nezaboravni likove iz Kerstnerovog univerzuma – Dudek, Regica, Presvetli, Cinober i ostali. Svi se oni nađu pred velikim izazovima novoga doba: kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novog tipa hrvatskog kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da karakteri i mentalitet poznatih likova uz peripetije i međusobne sukobe dođu do punog izražaja.

Krah idealizma

U apsurdnom sudaru toga gruntovačkoga mentaliteta sa zahtjevima suvremenoga “napretka po diktatu” izlaze na površinu sve prepoznatljive društvene i osobne mane – od licemjerja duhom skučene i intrigama premrežene sredine, preko sitnotrgovačke surovosti i zadrtosti takozvanih bližnjih, pa sve do univerzalne poante o naivnosti i krahu svakoga pokušaja dobrote i idealizma.

Ova kajkavska komedija naposljetku ostavlja pitanje kakvo smo to društvo kada najveći poštenjak i najveći idealist biva od svih izmanipuliran, odgurnut, izrugan i proglašen nepotrebnim i pomalo ludim čovjekom. Gruntovec tako postaje razbijeno ogledalo u kojemu naša društvena slika izgleda kao apsurdna maska nečega što je jednom bilo ljudski toplo i normalno lice, ali je odavno izgubilo vezu sa samim sobom i sa svojim izvorom.

U predstavi igraju Matija Šakoronja (Dudek), Mirela Videk Hranjec (Regica), Hrvoje Kečkeš (Presvetli), Boris Svrtan (Cinober), Filip Detelić (Matula), Ivica Zadro (Martin), Nina Erak Svrtan (Gretica), Anita Matić Delić (Kata), Luka Petrušić (Besni), Ines Bojanić (Babica/Roza) i drugi. Autori glazbe za predstavu su Glazbena družina Cinkuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 23:01