'ZMAJEUBICE' U ZKM-U

Junački kabare Milene Marković o Gavrilu Principu

U Zagrebačkom kazalištu mladih danas gostuje Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom “Zmajeubice”, beogradske profesorice i spisateljice Milene Marković (r. 1974.) u režiji Ive Milošević.

Nedavno smo u ZKM-u gledali predstavu “Mali mi je ovaj grob”, koprodukciju više teatara i festivala iz susjednih zemalja i Hrvatske, što ju je režirao Dino Mustafić po novoj drami Biljane Srbljanović, nastale po narudžbi bečkog Schauspielhausa.

Narudžba JDP-a

Milena Marković, također autorica prepoznata na evropskim pozornicama (u ZKM-u smo prije koju godinu gledali njezin odličan komad “Šine”), napisala je tekst na istu temu po narudžbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

I dok se u nas 100 godina od izbijanja Prvoga svjetskog rata uglavnom obilježava izvedbama Krležinih djela, u Srbiji se eto pišu nove drame, i to po narudžbi. U nas to nikome nije palo na pamet…

Dok je drama Srbljanovićeve slobodna interpretacija povijesnih činjenica, Markovićeva gradi vlastitu sliku Gavrila Principa kao neostvarenog pjesnika. U najavi stoji, među ostalim: “Sedamnaestogodišnji dječak s oružjem, nesuđeni pjesnik čije ime predstavlja povijesni simbol i čest predmet nesporazuma, glavni je junak novog djela pjesnikinje i dramatičarke čiji opus obilježava neprestano razbijanje predrasuda. Komad osmišljen kao ‘junački kabare’, vrsta ironične lekcije povijesti, pripovijeda poznatu priču o atentatu uzavrelim poetskim jezikom kojim se iskazuje ključni zahtjev - zahtjev za slobodom. Nije riječ o povijesnoj drami, nego o suvremenom komadu koji tematizira i preispituje poziciju današnjeg mladog čovjeka u odnosu na tu vrhunsku žudnju - biti slobodnim.”

Jaka glumačka postava

Glumi glasovita Mirjana Karanović, zatim odlični Nikola Rakočević, a još su u podjeli Radovan Vujović, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:56