Kvadratura

Ivana Roščić: Odrasla sam u patrijarhalnoj okolini no vrlo rano sam shvatila da je ne prihvaćam

”U ovom psihodeličnom komadu nema glavnih likova, svi su glavni i sporedni”, kaže Roščić o drami ”Žena popularnog pokojnika” koja svoju premijeru ima 7. prosinca u Teatru&td

 Ivan Posavec
U novoj predstavi Filipa Šovagovića "Žena popularnog pokojnika" glumi Nadu Klimoje, suprugu slavnog kompozitora Ivice

Za kraj godine u Teatru&td sprema se prava psihodelična poslastica. Filip Šovagović, prema vlastitom tekstu, režira predstavu "Žena popularnog pokajnika" (premijera je 7. prosinca), koja se najavljuje kao drama o usponu i padu jedne zagrebačke obitelji, a u čijem je središtu bračni par - skladatelj i njegova žena. Ivana Roščić glumi jednu od uloga.

"Mislim da si dobro to opisala, to je jedan psihodelični komad, sa suludim likovima. Glumim Nadu Klimoje, koja je mastermind cijele obitelji. Njezin muž je Ivica Klimoje, slavni kompozitor, glumi ga Damir Klemenić, a njihova sina Milana igra Bernard Tomić. S Filipom je uvijek zabavno, inspirativno, s puno smijeha i slobode. U predstavi su još Nina Violić, Hrvojka Begović i Pavle Vrkljan. U ovom komadu nema glavnih likova, svi su glavni i sporedni", objašnjava Roščić, koja je u angažmanu u Gavelli, no neke od svojih najvažnijih uloga napravila je u Teatru&td, s redateljem Oliverom Frljićem. Ima li zato sentimentalan odnos prema tom kazalištu (i nedostaje li joj rad s Frljićem)?

"Volim Teatar &td. Mnogi od nas tu su napravili svoje prve glumačke i redateljske korake. Prva predstava koju sam radila uopće bila je "Sedmorica protiv Tebe", u režiji Olivera Frljića. Teatar&td još je uvijek mjesto koje daje priliku mladim ljudima. Već deset godina tu igramo Frljićevu "Mrzim istinu". Naravno da mi nedostaje rad s Oliverom, i ne samo meni, nedostaje mnogima", kaže ova glumica koju smo ove godine mogli gledati u filmu "Tereza37", u ulozi Renate, sestre glavne junakinje. Bila je krajnje uvjerljiva kao tipična splitska šminkerica, sklona tradicionalnim obiteljskim vrijednostima.

"Nikad nisam pripadala takvom arhetipu, i mislim da nije to jedini mogući prikaz Splićanki. Ono što me povezuje s likom Renate jest patrijarhalna okolina u kojoj sam odrasla, samo što sam u vrlo ranoj dobi shvatila kako je to nešto što ne prihvaćam i s čim se želim boriti i izboriti za sebe", kaže Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:16