Novi kadrovi u dva zagrebačka kazališta

Glumac Boris Svrtan od jeseni na čelu Gavelle

 Roanald Goršić/CROPIX
Glumica Višnja Babić dolazi na mjesto ravnateljice dječjeg kazališta Trešnja

Glumac Boris Svrtan bit će novi ravnatelj zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella. Zamijenit će, napola mandata, Darka Stazića, koji će u kazalištu nastaviti raditi kao savjetnik. Svrtan sad predaje glumu na zagrebačkoj Akademiji, a prije toga bio je dugogodišnji član Gavellina ansambla. Njegov glavni protukandidat bila je Saša Broz.

Glumica Višnja Babić zamijenit će pak glumca Sašu Anočića na mjestu ravnateljice zagrebačkog dječjega kazališta Trešnja, najvećega u državi.

Protukandidat bio je Ivica Šimić, suvlasnik privatnog kazališta Mala scena, čijem se eventualnom izboru suprotstavila većina zaposlenika.

Bandićeva odluka

Šimić je, navodno, na papiru, sastavio bolji program, no presudili su međuljudski odnosi i činjenica da bi Šimić bio u sukobu interesa. Druga suvlasnica njihova privatnog teatra, Vitomira Lončar, otvoreno je lobirala za njegov izbor među gradskim činovnicima, ali ni to nije pomoglo.

Višnja Babić također je glumica i zaposlenica Trešnje, a na koncu je odluku donio, kako se doznaje, osobno gradonačelnik Milan Bandić.

Sad se još očekuje da se izabere novi ravnatelj Zagrebačkog kazališta mladih, koji će zamijeniti Dubravku Vrgoč koja 1. rujna preuzima Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Da se gradska kazališna križaljka zaokruži nedostaje i nov ravnatelj naskupljega gradskog teatra, Komedije. Zasad još nema izglednih kandidata.

Smanjen budžet

O svim imenovanjima u zagrebačkim teatrima čini se da konačnu odluku donosi osobno gradonačelnik Milan Bandić. Pitanje je predstoji li sad gradskim kazalištima i dodatno rezanje budžeta i smanjivanje plaća. Također i dalje je na snazi zabrana novog zapošljavanja u svim gradskim kazalištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:56