LJETO NA BRIJUNIMA

Evo što donosi nova sezona Ulyssesa: Od Brechtove "Prosjačke opere" do rasprodanog Urbanovog koncerta i Kralja Leara

 Tomislav Kristo/Cropix
Čak četiri večeri bit će igran i Shakespearov "Kralj Lear" s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi

Kazalište "Ulysses" ovogodišnju sezonu započinje 19. srpnja premijerom Brechtove "Prosjačke opere", koju realizira zajedno sa GDK Gavella iz Zagreba. Redateljica predstave je Lenka Udovički, a dirigent, muzički voditelj i aranžer je Karlo Hubak, koji je Brechtovo djelo preveo s njemačkog. U predstavi igraju Bojana Gregorić Vejzović, Nika Ivančić, Anica Kontić, Ana Kvrgić, Barbara Nola, Mada Peršić, Tara Rosandić, Dijana Vidušin i Deni Sanković. Dramaturginja Željka Udovičić Pleština kaže "da Brecht oštrim perom komentira socijalne, političke i ekonomske probleme vlastite suvremenosti što daje razlog nadolazećem nacionalsocijalizmu da se potrudi udaljiti ga s pozornica i zabraniti".

image

Lenka Udovički

Marko Todorov/Cropix

"Prosjačka opera" Bertolta Brechta i danas odzvanja kao snažno upozorenje na društvene probleme i moralne propuste koji su duboko ukorijenjeni u našem svijetu jer postavlja pitanja koja su i dalje relevantna u kontekstu društvenih, političkih i ekonomskih problema s kojima se suočavamo". "Prosjačka opera" bit će osam puta izvedena do kraja srpnja na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

"Pripremili smo bogat program za ovogodišnju, dvadeset i četvrtu sezonu Kazališta Ulysses. Opstajemo i radimo već godinama usprkos teškoćama koje imaju i druga kazališta, a vjerna publika nam je dokaz da se sve isplati", kaže Duško Ljuština, ravnatelj Kazališta "Ulysses". Naglašava da su cijene ulaznica ostale iste kao prošle sezone.

U srpnju u ljetnom kinu na Velikom Brijunu bit će izvedena i predstava "Cure", redateljice Tjaše Črnigoj, nastale prema ispovijestima žena tri generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina. Predstava je nastala u suradnji riječkog Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj i kroz osobne priče žena ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema. Kao i uvijek vlada veliki interes za koncert Damira Urbana 28. srpnja, koji je rasprodan, a od početka kolovoza do kraja ovogodišnje sezone posjetitelji će imati prilike vidjeti mnoge uspješnice Kazališta "Ulysses" i brojna gostovanja i koncerte. Čak četiri večeri na Brijunima će biti igran Shakespearov "Kralj Lear" s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, što je i jedna od najuspješnijih predstava "Ulyssesa".

image

Damir Urban

Niksa Stipanicev/Cropix

"Šerbedžija ne odustaje od igranja Leara i oduševljava iz godine u godinu u toj ulozi. U predstavi su se do sada izmijenili mnogi glumci, samo Šerbedžija već dvadeset i četiri godine igra Leara", kaže Ljuština.

Zijah Sokolović gostovat će s dvije predstave, "Glumac… je glumac… glumac… je glumac" i Krležinom "Goya", koju je slavni glumac i režirao. I ove godine igrat će se predstava "Tko se boji Virginije Woolf" koju je režirala Lenka Udovički, a s posebnim interesom se očekuje predstava Kokana Mladenovića "Bilo jednom na Brijunima". U sklopu Regionalne unije teatara RUTA gostovat će kazališta iz Ljubljane, Skopja, Podgorice, Sarajeva i Beograda, a koncerte na Brijunima imat će Vlatko Stefanovski i grupa Vatra, time da će na kraju sezone 31. kolovoza koncert imati Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:14