SKANDAL NA POMOLU

Drama iza kulisa srpske predstave u Zagrebu: Tko je spriječio glumce da pročitaju antivučićevski proglas?

Predstava Edip JDP-a u ZKM-u

 Marko Ergcegović/ZKM/Promo
Jugoslavensko dramsko pozorište izvelo je u Zagrebu predstavu ‘Edip‘ redatelj je Vito Taufer. Glumi i Milan Marić, poznat i po ulozi Tome Zdravkovića

Prema izvještajima s događaja, sjedilo se i po stepenicama, toliki je interes bio za hit-predstavu "Edip" beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta prošli tjedan u Zagrebačkom kazalištu mladih. Možda je i razlog što u toj predstavi glumi zgodni srpski glumac Milan Marić, koji je popularnost stekao svojom ulogom pjevača Tome Zdravkovića u istoimenom filmu. I dok je publika ekipu iz Beograda ispratila ovacijama, kritike o predstavi za koju su karte bile rasprodane tjednima unaprijed u hrvatskim medijima su podijeljene, no prava se drama, navodno, odvijala iza kulisa.

Kako neslužbeno doznajemo, glumci su pred zagrebačkom publikom htjeli pročitati proglas Udruženja dramskih umetnika Srbije u kojem se reagira na u zadnje vrijeme konstantne napade na njihove kolege, no na koncu ipak nisu. U udruženju su ogorčeni, naime, na istupe pojedinih funkcionera i poslanika vladajuće Srpske napredne stranke protiv glumaca koji su javno podržali proteste građana i opozicije protiv nasilja, inicirane tragičnim događajima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u okolini Mladenovca. Kap koja je prelila čašu bila je izjava Nataše Jovanović iz SNS-a kada je na sjednici Skupštine nazvala glumce Nikolu Koju, Sergeja Trifunovića, Marka Janketića i Dragana Bjelogrlića, koji su sudjelovali u protestima "Srbija protiv nasilja", šljamom. Obraćajući se Marinki Tepić, ona je izgovorila: "Pa jel‘ vi zaista, gospođo, mislite da je taj šljam kulturno blago Srbije? Znate li vi što je kulturno blago Srbije?!"

UDUS je prije nekoliko dana uputio i molbu upravama svih profesionalnih kazališta u Republici Srbiji da "od večeras pa nadalje, pred početak svake predstave glumci pročitaju proglas Udruženja dramskih umetnika Srbije i Glumačke organizacije Srbije".

Od zagrebačkog i beogradskog kazališta nismo, međutim, uspjeli doći do informacije o tome što se točno dogodilo tijekom gostovanja beogradske ekipe u Zagrebu i je li uopće trebao biti pročitan proglas koji se u Srbiji smatra antivučićevskim.

Nisu odgovorili na upit

Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković rekla je za Jutarnji da ne zna ništa o tome i da ako se nešto i događalo, to je bila "njihova interna stvar". Na pitanje je li ravnateljica JDP-a Tamara Vučković Manojlović od nje zatražila da spriječi čitanje proglasa, Abramović tvrdi da nije. "Ja nikad nisam cenzurirala svoje glumce niti one koji tu dolaze, prvi put to čujem, a Tamaru sam tek vidjela nakon predstave. Mene nitko nije kontaktirao radi nekog proglasa, niti znam da su trebali čitati proglas. Dakle, do nas ništa službeno nije došlo u smislu čitat će se proglas, dajte to zaustavite. Kod nas se inače, što se mene tiče, mogu čitati proglasi. Možda se nešto između njih zbilo što su interno riješili s ravnateljicom".

Iz Jugoslavenskog narodnog pozorišta nisu odgovorili na upit Jutarnjeg lista je li doista ravnateljica zabranila glumcima čitanje proglasa prije početka predstave, a u UDUS-u pak kažu da nemaju nikakvu povratnu informaciju iz Zagreba.

Druga, međutim, beogradska kazališta, poput Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta i Ateljea 212, odazvala su se pozivu UDUS-a i GOS-a da glumci čitaju proglas u kojem se, među ostalim, kaže da su njihovi kolege posljednjih dana na različite načine javno označeni kao mete te kako se o njima šire laži, uvrede i klevete. Glumačka ekipa predstave "Noćna straža" u Ateljeu 212 zamolila je čak publiku da izvadi svoje telefone i snimi čitanje proglasa.

"Počelo je od ponude da napuste svoju zemlju i da glume ‘negde drugde‘, preko neistinitih izveštaja o ‘ogromnim glumačkim honorarima za TV serije, do toga da smo nazvani šljamom u Narodnoj skupštini! Zašto? Zbog učešća mnogih od nas na mirnim protestima protiv nasilja", navodi se u proglasu.

Prava hajka

Kako se nadalje ističe, "zahuktava se prava hajka koja "nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije, a to su mesta gde mi radom ostvarujemo svoje plate i honorare i gde nema podele na glumce u odnosu na njihova različita mišljenja. To su jedina mesta gde se snage odmeravaju talentom, umećem i kreacijom i gde vi kao publika imate odlučujuću reč!"

Na kraju proglasa naglašavaju da "glumački esnaf najoštrije osuđuje ovaj vid nasilja nad našom profesijom" te smatraju da ovo što se događa u medijskom prostoru opasna prijetnja koja može imati ozbiljne posljedice.

Ipak, neki glumci iz predstave "Edip" na društvenim su mrežama podijelili priopćenje UDUS-a koje je prethodilo proglasu, čime su dali podršku kolegama unatoč tome što njihovo kazalište, barem zasad, ne provodi molbu iz glumačkog udruženja. Glumica Nataša Ninković na svojem je profilu uz fotografiju teksta priopćenja napisala: "Neće doveka trajati ovo posrnuće cele nacije, jednog dana će se opet vrednovati prave stvari".

U tom priopćenju iz UDUS-a i GOS-a podsjećaju da napadi na glumce nisu prestali ni nakon njihova prvog dobronamjernog apela.

Ta činjenica, navodi se u priopćenju, "govori da ili blatiocima nije bitna naša dobronamernost u stišavanju sukoba i strasti (sada kada je to svima nasušno neophodno), ili da je posredi namerna provokacija za račun nekakvih zlonamernih agendi, s ciljem dodatnog huškanja na što oštrije međusobne sukobe". Kako nadalje ističu, to je oduvijek bio manir isključivo onih koji u potpirivanju sukoba vide zgodan resurs za političku eksploataciju. Još jednom apeliramo na svijest svih onih koji vjeruju da jezik takvih uvreda predstavlja ‘trud u borbi protiv nasilja‘ i podsjećamo ih da je ustrajavanje na takvoj retorici ozbiljna neodgovornost pred budućnošću ove zemlje i zastrašujući prilog sveopćem sunovratu".

Također, napominju i da Udruženje dramskih umetnika Srbije objedinjuje članove najrazličitijih političkih uvjerenja i da ovo nije zastupanje niti jedne političke strane.

"Minimum prava koje bi moralo biti jednako je pravo na različitost političkog stava. Stoga se ovom napomenom unaprijed ograđujemo od svake eventualne političke zloupotrebe ovog našeg apela i svatko tko to eventualno pokuša samo će potvrditi svoju zlonamjernost".

Ravnateljica JDP-a Tamara Vučković Manojlović, inače, supruga je poznatog glumca Predraga Mikija Manojlovića koji je javno iskazao podršku srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Tijekom gostovanja u emisiji "Persona non grata" N1 televizije prošle godine Manojlović je rekao da je Vučić talentiran za politiku, usporedivši ga s nekadašnjim predsjednikom Francuske Republike Charlesom de Gaulleom.

"Vučić je za ovdašnju političku sredinu u odnosu na sve druge političke subjekte, aktivne i neke neaktivne, De Gaulle". Kada je upitan da pojasni tu tvrdnju, glumac je rekao da Vučić "vodi politiku koja ima takve rezultate".

Predstavu "Edip" režirao je Vito Taufer, koji je radnju smjestio u balkansku kafanu jer "nema te skupštine, ni kabineta niti dvora u kojem se bitniji, suštinskiji razgovori vode". Na pitanje zašto rade "Edipa", redatelj je odgovorio:

"Mislim da se sad nalazimo u jednom trenutku kad ne znamo hoće li pobijediti iracionalnost ili zdrav razum. To je priča o nestanku demokracije. O pokušaju jednog vladara da uredi državu, pronađe razlog raspada i truleži. I slavno propada. Za duga, duga vremena. Borba između racionalnog i iracionalnog principa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:33