GISELLE

Dirljiva ljubavna priča, inspirirana slavenskim legendama, za publiku je uvijek iznova poslastica

GISELLE VATROSLAV LISINSKI
 Giselle Vatroslav Lisinski
Baletni prvaci iz Ukrajine nastupaju u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

Baletni prvaci i prvakinje iz Ukrajine, dobitnici brojnih baletnih nagrada i priznanja, u Lisinski donose jedan od najpopularnijih i najizvođenijih baleta.

I danas, punih 180 godina od praizvedbe, ova poetična i dirljiva priča budi emocije i oduševljava virtuoznim plesačkim izvedbama iznimno teških tehničkih zahtjeva koji se postavljaju pred plesače.

Ideju za balet "Giselle" dobio je francuski pjesnik i pisac Théophile Gautier, čuvši od Heinricha Heinea za slavensku legendu o vilama, djevojkama koje su preminule prije svojeg vjenčanja. Gautier je osmislio priču o djevojci koja umire nakon izdaje svojeg voljenog, ali se kao duh vraća kako bi ga spasila od odmazde vila, duhova mladih prevarenih djevojaka.

Pariškoj operi jako se svidjela Gautierova zamisao, libreto je povjeren Jules-Henriju Vernoyu de Saint-Georgesu, a Adolphe Adam, koji je već prije pisao za Parišku operu, dobio je zadatak napisati glazbu.

U to je vrijeme mlada talijanska balerina Carlotta Grisi postajala sve popularnija te je Pariška opera jedva čekala da ona pleše u tom novom baletu. Carlotta Grisi, prva Giselle, rođena je 1819. u Vižinadi u Istri te je time posebno povezala taj balet inspiriran slavenskom legendom s Hrvatskom.

Koreograf baleta bio je izuzetno talentiran plesač, Carlottin suprug Jules Joseph Perrot.

"Giselle" je premijerno izvedena u Parizu 28. lipnja 1841. godine i odmah je prepoznata kao izvanredno i nikada nadmašeno postignuće baroknog kazališta. Te iste godine, Giselle je doživjela velik uspjeh u Londonu i St. Peterburgu, godinu poslije u milanskoj Scali, a nedugo potom i u SAD-u.

Balet je na programu danas u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:22