BADco. obilježava 15 godina umjetničkog djelovanja

 promo foto
Turneja obuhvaća 'Poluinterpretacije – ili kako objasniti ples nemrtvom zecu' u Splitu i 'Manje zlo' u Dubrovniku, a najnovija predstava 'Stranac' na programu je u subotu 5. prosinca u zagrebačkom ZPC-u

ZAGREB - Kazališna skupina BADco. obilježit će 15 godina rada i kontinuiranog umjetničkog djelovanja turnejom koja će obuhvatiti tri hrvatska grada, dio koje je i premijera najnovije predstave tog umjetničkog kolektiva "Stranac" u režiji Gorana Sergeja Pristaša, 5. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Osnovana 2000. kao kolektiv troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga te jednog filozofa i jednog producenta, umjetnička skupina BADco. svojim je predstavama, sazdanim od plesnog kazališta, teorijske rasprave, filmske dokumentacije i umjetničkog filma, ostvarila međunarodnu prepoznatljivost i popularnost kod struke i publike.

U središtu je njihova rada istraživanje protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja kroz nastojanja usmjerena na rekonfiguraciju etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, te problematizaciju komunikacijskih struktura.

Jezgru kolaborativne izvedbene skupine čine Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec, koji će 15 godina rada i kontinuiranog umjetničkog djelovanja obilježiti malom hrvatskom turnejom na kojoj će u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu prikazati svoje tri predstave, odabrane kao prikaz presjeka svoje umjetničke prakse.

Program turneje obuhvaća izvedbu predstave "Poluinterpretacije – ili kako objasniti ples nemrtvom zecu" u četvrtak 26. studenoga u Splitu u Domu omladine, dok će u subotu 28. studenoga s predstavom "Manje zlo", upravo nagrađenom strukovnom nagradom UPUH-a u kategoriji koreografije i kategoriji izvedbe, BADco. gostovati u Dubrovniku u Art radionici Lazareti.

Najnovija predstava "Stranac" na programu je u subotu 5. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) u Zagrebu a riječ je o projektu novog scenskog čitanja istoimenog romana Alberta Camusa, u dramaturškoj obradi Gorana Ferčeca, koji propituje izvedbenu potentnost situacija i atmosfera upisanih u roman. Autori koreografije i izvođači su Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec, Ana Kreitmeyer i Petar Milat.

Iza skupine BADco. je 25 realiziranih kazališno plesnih predstva, tri muzejsko instalacijska postava, četiri europska umjetnička projekta, te više od 425 izvedbi predstava, predstavljenih u nizu ključnih centara i festivala suvremene izvedbene umjetnosti diljem svijeta.

Članovi skupine često izlažu na međunarodnim konferencijama i gostuju kao predavači na raznim inozemnim visokim školama za suvremenu izvedbenu umjetnost; sudjelovali su dosad u brojnim europskim projektima; o njihovom su radu pisali su brojni teoretičari izvedbenih umjetnosti, a iduće će godine britanski izdavač za izvedbene umjetnosti Performance Research Books o njima objaviti monografiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:14