Kafkina ‘Amerika’ sa Živkom Anočićem u glavnoj ulozi

U riječkom HNK u tijeku su probe za Kafkinu “Ameriku” koja se radi u koprodukciji sa zagrebačkom Gavellom i u režiji Janusza Kice.

Autor dramatizacije i dramaturg je Goran Ferčec, a igraju Živko Anočić, Nika Mišković, Jelena Lopatić, Hrvoje Klobučar, Davor Jureško, Siniša Ružić, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Igor Kovač, Aleksandra Stojaković, Biljana Torić i Olivera Baljak. Premijera u HNK Ivan pl. Zajca bit će 23. travnja, a u Gavelli 10. svibnja

Bizarni događaji

Junak Kafkinog nedovršenog romana “Amerika” mladi je imigrant Karl Rossmann kojega, nakon seksualne avanture u domovini gdje je dobio dijete sa sluškinjom, roditelji “spakiraju” za Ameriku. Umjesto očekivanog iskupljenja, Karla će pomesti vihor vrtoglavih obrata, čudnih ispada, bizarnih događaja i pustolovina. Iako Kafka nikada nije posjetio Ameriku, slike njezinih golemih krajolika, opasnosti i mogućnosti, inspirirale su sagu o “zlatnoj zemlji”.

Dio trilogije

U svome će pogovoru ovome romanu Kafkin najbolji prijatelj i biograf, pisac Max Brod naglasiti kako je “Amerika” dio “trilogije o osamljenosti”, kojoj još pripadaju “Dvorac” i “Proces", a čije su teme otuđenost, izoliranost i neuklapanje u ljudsku sredinu. “Amerika” je kazališana avantura dragocjene izazovnosti, zavodljivosti i višeznačnosti, najavljuju u Gavelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:24