Prvih 10 dana u HNK

Čak 300 metara tkanine stiglo je iz Njemačke zbog ‘Nabucca‘, a Ivu Hraste Sočo svi pitaju kad će otvoriti birtiju

Balet

 Davor Pongracic/Cropix
Reportaža iz matične kazališne kuće koju je ovih dana preuzela nova intendantica Iva Hraste Sočo

U prvim danima rujna, i nove intendanture dr. sc. Ive Hraste Sočo, u HNK Zagreb, koji će ove godine lansirati sveukupno četrnaest premijera, nema razloga za pesimizam budući da je u 12 dana, kako smo neposredno prije zaključenja broja doznali, prodane 2593 pretplate za novu sezonu, kako nam govori voditeljica prodaje, marketinga i odnosa s javnošću Ivana Poljak. Statistički, to znači da bi do 30. rujna, dokad se uzimaju pretplate, broj pretplatnika mogao premašiti čak 4000, približno kao pretpandemijskoj 2019. godini.

- Publici se sviđa program nove intendantice te je povećan interes za dvije nove pretplate koje je dodala Hraste Sočo. Riječ je o pretplatama Kazalište za obitelj, u kojoj svaki treći te svaki iza trećeg pretplatnika u grupi ima popust od 200 kuna, kao i K-HNK, koja se odnosi na gostovanja drugih nacionalnih kazališta u Zagrebu. Najveći je, pak, hit vikend pretplata, koja uključuje Operu, Balet i Dramu - govori Ivana Poljak, dok na blagajni sjedi dobri duh kazališta, uvijek ljubazna Suzana Kljaić.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image

Postolar

Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

Pretplata je redovni rujanski financijski dio posla u nacionalnoj kući u kojoj su se prošli tjedan uvježbavala tri naslova i operna gala večer zakazana za 18. rujna pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, kojom se otvara čitava sezona 2022./2023.

Ispred kazališta je uobičajeni žamor prije početka proba i nema demonstracija kao u Beču zbog ruske sopranistice Anne Netrebko. Uostalom, u Zagrebu je operna gala otvorenja sezone u znaku nastupa zvijezde Metropolitana, tenora Piotra Beczale, po još uvijek daleko povoljnijoj cijeni karte nego u ostalim europskim kućama.

S Mosora u Zagreb

Dok muzičari, pjevači i glumci opušteno ispred zgrade arhitekata Helmera i Fellnera čekaju početak probe, u Drami je zanimljiv "zaplet" jer zbog Molièreova "Don Juana" prvi put u HNK radi makedonski redatelj Dejan Projkovski, u Hrvatskoj najpoznatiji po spektakularnoj režiji Eshilove "Orestije" visoko iznad Splita, na Mosoru.

Ispred samozatajnog prvaka Drame Igora Kovača, sada u ulozi Don Juana, nacionalnog prvaka Siniše Popovića, s kojim je Projkovski radio u Splitu, i inspicijenta Roka komentiramo kako Projkovski tek u 43. godini debitira u zagrebačkom HNK.

- Debitiram kao mladi redatelj u usponu, a o ansamblu HNK Zagreb reći ću sve najbolje - šali se Makedonac koji je s glumačkim timom stvorio ozračje kao da je već deseti put u nacionalnoj kući.

Dakle, u HNK je 18. rujna operna gala, 8. listopada "Don Juan", a 28. listopada premijerno "Nabucco" u režiji Giancarla del Monaca i pod ravnanjem Piera Giorgija Morandija, glazbenih osobnosti svjetskog iskustva.

Tenor Zrinko u sjeni

U muškoj krojačnici iz tih razloga ne nedostaje posla. Legenda zagrebačkog HNK, šefica muške krojačnice Jelica Ozimec odmah nam govori kako u samo mjesec i nešto dana mora sašiti više nego dovoljno historijskih kostima. Pokazuje nam ljupke i detaljne nacrte za kostime "Nabucca" koje joj je dao talijanski kostimograf William Orlandi, koji je "Nabucca" smjestio u vrijeme Austro-Ugarske i neriješene sudbine malih naroda pod čizmom velike franzjozefovske monarhije. Tu je i "rez" za kostim Don Juana po nacrtu renomirane hrvatske kostimografkinje Doris Kristić. Samo za muške kostime u "Nabuccu" iskoristit će se oko 300 metara tkanine, dok će za "Don Juana" u muškoj podjeli trebati oko 50 metara tkanine.

image

Jelica Ozimec

Davor Pongracic/Cropix
image

Muška krojačnica

Davor Pongracic/Cropix

- Iz našeg redovnog njemačkog uvoza, iz Fukoteksa, obući ćemo Babilonce i židove. Tu su pelerine, frakovi, zatim uniforme za više od 30 zborista... - govori Jelica Ozimec, koja je u kazalištu od 80-ih godina i, unatoč uvjetima za mirovinu, ostat će najvjerojatnije i dalje u krojačnici u aneksu HNK, u zgradi Akademije u kojoj vlada sjajna atmosfera, premda je plaća jednog krojača specijaliziranog za kazališne kostime u iznosu koji nije ugodno ni spominjati.

Kat iznad, u aneksu HNK, su obu ćari. Ivan Drobnjak ovdje radi 32 godine i pokazuje nam ovom prilikom krojeve u koži za cipele opernih solista u "Nabuccu".

- Ovo će biti Batinićeve, ovo Dorotićeve, ovo Bilušićeve cipele... - nabraja.

Drobnjak je jedan od dva kazališna obućara u cijeloj Hrvatskoj, pored kolege mu Drageca iz istog kazališnog obrta.

- Da mi je neko rekao da u šusteraju nakon 1990. godine neće biti posla, ne bih mu vjerovao. Radio sam prije rata u propaloj Baniji, koja se bavila ortopedijom, a 32 godine sam ovdje. Zadnji osmi mart, što se slavil‘ u ono doba, proslavil‘ sam u kazalištu - smije se Drobnjak, dok se usput prisjećamo kod kojih se postolara u Zagrebu nekad kupovalo cipele, dok nije bilo mnogo modnih prodavaonica.

Na glavnoj sceni prošli petak bila je nekostimirana proba Zajčeve opere "Nikola Šubić Zrinjski", kojom ovaj put ravna maestro Ivo Lipanović, šef-dirigent splitske Opere, prilično rezolutan pri svojim uputama zagrebačkom Zboru i solistima. "Zrinjski" je na pozornici ponovno u originalnom, pretpandemijskom obliku nakon dvije i pol godine.

image

Proba solista za gala večer Opere na otvorenju sezone.

Vanesa Pandzic/Cropix
image

proba Nikola Subic Zrinski

Davor Pongracic/Cropix

U sobici za soliste Stjepan Franetović, tenor opojne boje glasa u Belkantu, Verdiju i Pucciniju, sprema se za probu. U "Zrinjskom" je pjevao Juranića, sad pjeva Sokolovića. Na ormariću stoji Juranićev nožić, a na vješalici je uredno složen kostim, lijep i izbliza, ne samo iz gledališta. "Zrinjski", kojeg je režijski osmislio Krešimir Dolenčić, daje se već četvrt stoljeća, a u gledalištu su uvijek učenici, srednjoškolci iz raznih hrvatskih krajeva.

image

Ljubomir Puskarić

Davor Pongracic/Cropix
image

Stjepan Franetović

Davor Pongracic/Cropix

- Varaždinci su najpristojniji kad dođu, a ostali... Reći ću samo da znaju i navijati u publici, prateći događaje uoči bitke na Sigetu - govori Franetović, koji se ove godine veseli jer će prvi put pjevati u Puccinijevoj "Lastavici", u pretpandemijskoj verziji Donizettijeve "Lucije di Lammermoor", kao i u premijeri Straussova "Šišmiša" u adventsko vrijeme.

Na probi je i Domagoj Dorotić, a sve su glasnija šuškanja da se nakon angažmana u Osijeku i Rijeci "rasni tenor" vraća u Zagreb. U svakom slučaju, Opera se u tenorskim redovima puni, pa i kroz brbljanja ispod glasa.

image

Fotoreportaža u HNK, prvi radni dani intendantice Ive Hraste Soče

Davor Pongracic/Cropix

HNK ima petstotinjak zaposlenih, među kojima, po hodnicima i garderobama, nerijetko kruže i neke smiješne priče. Jedna je od posljednjih je da kućom ne upravlja diplomatkinja, sopranistica i sveučilišna profesorica Hraste Sočo, već njezin suprug, bivši operni tenor Zrinko Sočo.

Pred ulazom u ured intendantice, nakon interne brbljarije, zatekli smo fotografiju Zrinka Soče sa suprugom u vrijeme dok su zajedno pjevali u nacionalnoj kući.

Netko ide iz Baleta u Zbor

Iva Hraste Sočo umire od smijeh na spomen tenora u sjeni i ponavlja nanovo britku vic-teoriju o tome kako tenor nije glas.

Njezina tajnica, bivša balerina i danas izvrsnog stasa, ispraćuje i prima goste vrlo intenzivno. Upoznajemo se na vratima s maestrom Morandijem i čestitamo mu na izvedbi Verdijeva "Trubadura", kojom je prije nekoliko mjeseci ravnao, a ako niste imali program u ruci, niste mogli nikako pogoditi tko je to za dirigentskim pultom.

Zaposlenici svašta pitaju novu intendanticu...

- Jedno od pitanja je kad će se otvoriti interna birtija (koja je bila zatvorena zbog pandemije). To je pitanje nad svim pitanjima! Upravo sam je otvorila, barem za sjedenje, a u budućnosti ćemo pokušati pronaći i ugostitelja kojemu ćemo i kavanu za publiku i kantinu za umjetnike dati u najam - najavljuje intendantica Iva Hraste Sočo.

U baletnoj dvorani redovni jutarnji class vodi Mihaela Devald, v.d. direktora Baleta.

image

Balet

Davor Pongracic/Cropix
image

Balet

Davor Pongracic/Cropix

- Nama je prva premijera iza Nove godine, i to Hačaturjanov ‘Spartak‘. U međuvremenu će biti gala večer, ‘Gospođa Bovary‘, ‘Decadance‘, ‘Orašar‘... - govori nam Siniša Bosnar, veteran profesionalnog baleta i sjajan učitelj zagrebačkih rekreativaca u baletu.

U pauzi od "Zrinjskog" ispred kazališta u nevezanom razgovoru otkrivamo da je drugi baletni veteran Alen Gotal, koji inače u slobodno vrijeme ima bend s kojim godinama nastupa, pjevao na svadbi prvaka Opere Ozrena Bilušića te da je, s obzirom i na pjevačke mogućnosti, potencijalni kandidat za Zbor Opere.

Popodnevni termin probe toga dana bio je rezerviran za Repušićevu galu, u kojoj je skoro 20 pjevača i više od 15 muzičkih brojeva.

Plesni dio sezone otvara Baletna gala večer na kojoj će, uz baletne soliste i ansambl te Orkestar HNK u Zagrebu, nastupiti ugledni inozemni baletni umjetnici, među njima Roberto Bolle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:21