KRATKI PREGLED

Bezbrižnost i sigurnost Zagreba u ‘80-ima, naizgled idilična obitelj, nedovršeno odrastanje... među temama su predstava u 2024.

Dora Ruždjak Podolski

 Bozo Radic/CROPIX
Tekst Tomislava Zajeca ‘Nestajanje‘ govori o suvremenoj obitelji koja naoko djeluje skladno, no ispod površine naziru se pukotine koje razotkrivaju događaje iz prošlosti, a daje se u HNK Zagreb

Donosimo pet kazališnih predstava koje nas očekuju 2024. godine.

1. HNK Zagreb, premijera: 19 siječnja

Tomislav Zajec: "Nestajanje"

Redateljica: Dora Ruždjak Podolski

Novi tekst Tomislava Zajeca "Nestajanje" govori o suvremenoj obitelji koja naoko djeluje skladno, no ispod površine naziru se pukotine koje razotkrivaju događaje iz prošlosti. HNK u Zagrebu ovom praizvedbom u režiji Dore Ruždjak Podolski nastavlja predstavljati autore koji se sustavno i bez uljepšavanja bave našom svakodnevicom. Premijera je 19. siječnja, a u predstavi glume Krešimir Mikić, Nina Violić, Iva Mihalić, Marin Klišmanić, Lana Barić, Iva Jerković Oreški, Ksenija Marinković, Ivan Jončić, Marin Stević i Alen Šalinović.

image

Marin Klišmanić i Krešimir Mikić

HNK Zagreb

2. HNK Varaždin, premijera: lipanj

Lada Kaštelan: "Elektra"

Redateljica: Livija Pandur

Varaždinski HNK najavljuje "Elektru" u režiji Livije Pandur i dramatizaciji Lade Kaštelan, koje će ispitivanjem različitih slojeva Elektrinih postupaka ukazati na važnost ženskih likova u grčkoj tragediji. Premijera se očekuje početkom lipnja na arheološkom lokalitetu Aqua Issae u Varaždinskim Toplicama. Pandur se u svom dramaturškom i redateljskom radu bavi velikim temama koje dotiču same temelje naše civilizacije, a postavila je i "Penelopiadu" prema tekstu slavne autorice Margaret Atwood.

3. Gavella, premijera: veljača

Milena Marković: "Deca"

Redatelj: Saša Božić

Nakon aktivnog završetka 2023., početkom sljedeće godine Gavella ulazi u normalan ritam premijera. Tako nas u veljači u "Maloj Gavelli" očekuje tekst Milene Marković "Deca", u režiji Saše Božića. A krajem veljače Krešimir Dolenčić na veliku scenu kazališta donosi Krležino "Kraljevo". U travnju će se pak ostvariti još jedna koprodukcijska premijera - tekst "Krivi Billy s Inishmana" Martina McDonagha u suradnji s Kazalištem Virovitica režira Dražen Ferenčina. Sezonu zaključuje predstava "Medeja" u režiji Franke Perković.

4. ZKM, premijera: svibanj

Kegljen-Gorečan-Grumić: "Skriveni glasovi"

Redateljica: Selma Spahić

ZKM za travanj priprema drugi autorski projekt mađarskog redatelja Arpada Schillinga, čiji rad obilježava pogled s jasnim prodorom šireg društvenog i političkog konteksta u sferu intimnog. Svibanj je rezerviran za praizvedbu "Skrivenih glasova" u režiji Selme Spahić, nastalih na probranim tekstovima autorica Kristine Kegljen (HR), Katje Gorečan (SLO) i Tijane Grumić (SRB). Osim što podiže svijest o nasilju nad ženama, komad daje priliku ženama koje su u kazališnim profesijama i dalje u neravnopravnom položaju.

5.Teatar &TD, premijera: jesen

Ivana Krizmanić: "Osamdesete"

Redateljica: Nikolina Rafaj

Teatar &TD za 2024. najavljuje projekt "Osamdesete", u kojem se glumica Ivana Krizmanić vraća u slavne godine prošlog stoljeća. Nisu to samo njezine rane formativne godine, nego i razdoblje djetinjstva čovječanstva kakvo danas postoji, posljednje doba prave nevinosti. Bezbrižnost i sigurnost Zagreba u ‘80-ima otvaraju se u kontrapunktu sa stremljenjima "svjetskom" kroz pop imena te naslove američkog i europskog kulturnog kruga. Osobno iskustvo miješa se (ali pritom ne razvodnjuje) s iskustvom koje dijelimo s drugima.

BALET

HNK Zagreb, premijera: 15.ožujka

Wayne McGregor: Dyad 1929/ Massimiliano Volpini: Light through the fingers

Baletni diptih dvojice umjetnika, Wayna McGregora i Massimiliana Volpinija premijerno će se predstaviti publici u novoj sezoni, sjedinivši dvojicu koreografa koji njeguju različite umjetničke izričaje. Wayne McGregor autor je predstave "Dyad 1929", koja se oslanja na slavnu baletnu trupu Ballet Russes i njihovog umjetničkog voditelja i mecenu Sergeja Djaghiljeva, a Massimiliano Volpini, talijanski koreograf i ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu, u svom će autorskom djelu pod naslovom "Light through the fingers" prezentirati suvremenim plesnim jezikom primordijalne ljudske radnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:13